Robotkarmester vezényelte a Drezdai Szimfonikus Zenekart

2024. október 14. 06:58

Új dimenzió a klasszikus zene világában.

2024. október 14. 06:58
null

Nyitókép forrása: Az AzPost Youtube-oldala

 

Egy MAiRA Pro S névre keresztelt, háromkarú robot mutatkozott be a hétvégén Drezdában. A robot különlegessége, hogy a karmesteri feladatokat ellátva mindig pontosan követi a ritmust, és „soha nem bánik gorombán a zenészekkel” – írta meg a Guardian.

A robotkarmester két előadást tartott a kelet-németországi városban, ahol a Drezdai Szimfonikus Zenekart vezényelte. Markus Rindt, a zenekar művészeti vezetője hangsúlyozta, hogy nem az emberek leváltása a cél. Inkább egy olyan komplex zenei élményt szerettek volna létrehozni, amelyre egy hagyományos karmester nem lenne képes.

Dresden Symphony Orchestra is conducted by a robot
Frank H. P. Fitzek, a Drezdai Műszaki Egyetem CeTI (Centre for Tactile Internet with Human-in-the-Loop) kiválósági klaszterének szóvivője, adatkesztyűvel áll Markus Rindt, a Drezdai Szimfonikus Zenekar igazgatója mellett, két együttműködő robot mellett, amelyek egy zenekart fognak vezényelni. Forrás: ROBERT MICHAEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az előadások különleges alkalomból készültek, ugyanis a szimfonikus zenekar 25. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból szervezték meg a „Robotersinfonie” című koncertet. Az előadás két részre oszlott: az első részben csak emberi zenészek játszottak, a szünet után pedig a MAiRA Pro S „lépett a színre”.

A robot három karjában pálcákat tart, amelyek különböző színekben világítanak, és fénykardokra emlékeztetnek.

Ezzel a zenekar három különböző szekcióját képes egyszerre vezényelni, és keresztritmusokat teremt. Mindegyik kar hét ízülettel rendelkezik, így bármilyen irányba mozoghat és elérheti a szükséges pozíciókat. Továbbá, egy biztonsági mechanizmus megakadályozza a robotot abban, hogy túl erős mozdulatokat végezzen, így elkerülhető, hogy kárt tegyen magában vagy a zenészekben.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. október 14. 09:33
CD-ről nem jó ?
survivor
2024. október 14. 09:32
I, Robot /I. Asimow (1950)
Osztap_Bender
2024. október 14. 09:08
Robotf.sz kényezteti a német Brünhildákat, robotszáj a német "lovagok" f.szát. Megy ez elvtársak, fejlődik a demokráciátok.
Welszibard
2024. október 14. 08:41
És a szemkontaktus, az arckifejezés hatása, az egyéniség kisugárzása hol marad, ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!