Orbán Viktor: Adjunk hálát a Jóistennek, hogy nálunk még helyén vannak a dolgok

2024. október 10. 12:38

A miniszterelnök szerint mi, magyarok, csak akkor maradhatunk meg, ha megéljük a kultúránkat és a hagyományainkat.

2024. október 10. 12:38
null

Nyitóképen: Néprajzi Múzeum megnyitója / forrás: képernyőmentés

 

Orbán Viktor miniszterelnök megnyitó beszédet tartott a Néprajzi Múzeumban, ahol először is emlékeztetett az intézmény átadásának körülményeire: akkor még vírus, infláció, háború, szankciók és a káosz előtt voltunk. Azóta pedig a nagy tervek végrehajtása lelassult, lendületet vesztettünk.

„Lassacskán túljutunk ezeken a bajokon (...) ideje, hogy a tervezők ismét hegyezzék a ceruzáikat” – mondta ennek kapcsán. Orbán Viktor ezután felsorolta azt a számtalan nemzetközi díjat és elismerést, amelyet Ferencz Marcel különleges épülete az elmúlt időszakban elnyert. 

A miniszterelnök hangsúlyozta: a Néprajzi Múzeum elkészülte egy nagyobb projekt része, a Városliget fejlesztéséhez tartozik, amely a Millennium óta Magyarország egyik legnagyobb kulturális projektje.

A Városliget nem csak egy közpark, hanem a magyar nemzeti kultúra egyik zarándokhelye is” 

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy a főváros nem volt abban a helyzetben, hogy lépéseket tegyen a park hanyatlása ellen, így az kormány avatkozott közbe, és elindította a Liget Projektet – mindezt ellenszélben.

A jó ügy végül győzött, és ezzel egész Magyarország nyert” 

– hangsúlyozta a kormányfő, ezzel megnyitva a Néprajzi Múzeum állandó kiállítását. „Most már nem csak a külsőt lehet díjazni, hanem a belsőt is” – húzta alá.

Orbán Viktor szerint ezzel a kiállítással a múzeum vége betöltheti hivatását: helyet ad a magyar népi kultúra tárgyi emlékeinek. Ezután Orbán Viktor Sebő Ferenc szavait idézve, és azt magunkra vonatkoztatva közölte:

 Mi, magyarok, csak akkor maradhatunk meg, ha megéljük a kultúránkat és a hagyományainkat.

A kormányfő szerint a felfordulás és a háborúk, valamint a technikai újítások korában komoly feladat elé vagyunk állítva, hiszen minden változik. E tekintetben először is el kell dönteni, mely változás jó nekünk, és melyeknek kell ellenállnunk. 

Tárgyaink elárulják, milyen emberek vagyunk, és ha a régi idők magyarjainak tárgyaira nézünk, gyönyörű világ tárul elénk (...) Egy egészséges magyar világ tárgyai, ahol még természetes helyükön vannak a dolgok” – magyarázta Orbán Viktor, aki szerint ha egy nemzet elveszíti nép kultúráját, összezavarodik, és nem tudja, mi az, ami kárára, és mi az, ami hasznára van, és akkor jönnek a zavaros eszmék.

A miniszterelnök rossz példaként megemlítette a minapi strasbourgi vitáját, ennek kapcsán úgy fogalmazott: 

higgyék el, súlyos a helyzet.

Adjunk hálát a Jóistennek, hogy nálunk még helyén vannak a dolgok, még működik a józan ész, és fennáll a rend, ami a népi kultúrából átszivárog az életünkbe” – fogalmazott a miniszterelnök.



 

 

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandiner444hu
2024. október 10. 15:23
Üdvösség vagy Kárhozat Úr Jézus Krisztus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csak énáltalam.
recipdoki
2024. október 10. 15:18
Ezek nem keresztények, hanem Orbán álkeresztény kurvái. Jó pénzért szopják, ennyi.
tapir32
2024. október 10. 15:15
Native Lives Matter A bennszülöttek élete számít!
Palatin
2024. október 10. 15:09
Von der Leyen Biden és Zelenszkij elnökök markotányosnöje, az ö beépített ügynökük az európai vezetésben. Európa boldogulásában öneki semmi pozitiv szerepe nincs, azt hozzáértés és elkötelezetsség hiányában csak gátolja. Annál inkább realizálódik áldatlan szerepe földrészünk hanyatlásában. Orbán simán, fölényes intelligencia béli többlettel kivédte a köpködéseket. Maradjunk ennyiben. Ami a politikai intelligenciát illeti, az unió labdába sem tud rúgni Orbán mellett. Orbán szellemi felsöbbrendüsége szinte megsemmisítö volt, de legalábbis elsöprö. A begyöpösödött agyu uniós fekáliakeverök lefagytak, amikor Orbán rájuk olvasta a büneiket. És hogyan reagáltak erre az uniós mamelukok? Úgy mint egy pancser sakkózó, miután a nagymestertöl kikapott. Lesöpörték a bábukat a tábláról. Orbán demonstrálta, hogy milyen az, ha egy államférfi intelligensen, hozzáértéssel, diplomatikusan, de határozottan és éles logikával kielemzi a problémákat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!