Nem bírja a cancel culture-t, a demokraták meg őt – Magyarországra jön az egyik legnagyobb amerikai rocksztár

2024. október 27. 14:43

Az amerikai énekes-dalszerző Ronnie Radke bandájával, a Falling in Reverse-szel november 23-án első magyarországi koncertjét adja a Barba Negrában. Ennek apropóján összeszedtük, hogyan vált az egyik legmegosztóbb sztárrá, és miért sütötték rá a transzfób bélyeget.

2024. október 27. 14:43
2018 Buku Music + Arts Project

Nyitókép: Ronnie Radke (Erika Goldring/Getty Images)

Német Dániel, a Magyar Krónika magazinmunkatársa írása

Fényesen indult a karrierje

Legelső együttese, a 2004-ben alakult Escape the Fate villámgyorsan népszerű lett, az azon szereplő Situations című szám máig a banda egyik legnagyobb slágere. A feltűnést azzal váltották ki az akkoriban gombamód szaporodó metalcore formációk között, hogy az elképesztő dallamérzékenység mellett 

Radke hangja bőven átlag feletti volt a szcénában, 

és a külsőségek terén is ügyesek voltak: megjelenésükben az emo stílust a nyolcvanas évek olyan klasszikus rockcsapatainak ruha- és hajviseletével vegyítették, mint a Guns N’ Roses vagy a Mötley Crüe. Mindez apróságnak tűnhet, de a végtelenül telített közegben hozzájárult a sikerhez.

Lövöldözésbe keveredett, egy fiatal srác meghalt

Radkének aztán hamar komoly drogproblémái lettek, de nem emiatt került bajba. 2008-ban Nevadában egy tömegverekedés során egy srác hirtelen pisztolyt rántott, és rálőtt, mire a barátja visszatüzelt, a tizennyolc éves fiatalember pedig életét vesztette. Az énekesnek tettlegesen nem volt köze az incidenshez, de mivel boxert találtak nála, őt is elítélték. Megúszhatta volna az ügyet feltételes szabadlábra helyezéssel, de miután nem jelent meg a felügyelőtisztjénél, két és fél évre rács mögé került. Ráadásul az Escape the Fate-ből is azonnal kirúgták.

Megalakította a Falling in Reverse-t

Egy ilyen eset a legtöbb sztár életét és karrierjét valószínűleg teljesen tönkretenné, ráadásul Radkének óriási gyűlölethullámmal is szembe kellett néznie: a közösségi médiában rengetegen gyilkosnak nevezték. Az énekest azonban kemény fából faragták, a börtönben leszokott a drogokról, majd megalakította a Falling in Reverse-t, amely már az első lemezével sikeresebbé vált, mint az előző zenekara.

Falling in Reverse (Fotó: Facebook)

A botrányok azóta sem kerülték el

Nem véletlenül jár saját bevallása szerint dühkezelési terápiára, azóta letartóztatták családon belüli erőszak és súlyos testi sértés miatt is, de ezeket megúszta pénzbírsággal. És egy fiatal lány megvádolta szexuális erőszakkal, amit tagadott, és a rendőrség sem talált semmiféle bizonyítékot, így Radke rágalmazásért kártérítési pert indított. Talán ezért – illetve a korábbi hamis gyilkossági vádak miatt 

– az egyik leghangosabb bírálója a cancel culture-nak.

Már a környezetében sem tűri a droghasználatot  

A Falling in Reverse 2012-es turnéján a feltörekvő I See Stars lett volna az előzenekaruk, amikor azonban a banda több tagját letartóztatták kábítószer-birtoklás miatt, Radke felmondta velük a szerződést. Az indok az volt, hogy mivel akkor már négy éve kemény küzdelmet folytatott a józansággal, a környezetében nem szeretett volna drogfogyasztókat látni. Ezután mégis adott egy esély a  fiatal együttesnek, de néhány állomás után kirúgta őket a turnéról, mert állítása szerint mindig szét voltak esve, késtek és nem lehetett időben elkezdeni a koncerteket. Az I See Stars minden vádat tagadott.

Az összes dala rögtön sláger lett

Radke sikerének egyik oka, hogy a zenéjében a metalcore, a hip-hop és elektronikus elemeket vegyíti, ami önmagában nem olyan nagy újítás, de mivel rendkívül hatásosan teszi, nyilván jóval nagyobb közönséget képes megszólítani, mintha csak egy műfaj kedvelőihez szólna. 

Hamar reagált a lemezipar megváltozására is. 2018 után idén jelent meg először új albuma, inkább önálló dalokban gondolkozott, ami a rock konzervatív közegében nem a legszimpatikusabb mentalitás, de bejött neki. Ahogy Finn McKenty, a népszerű amerikai vlogger kifejtette, azért remek stratégia ez, mert így minden esetben egyetlen számába kell beleöntenie az összes kreativitását, nem egyszerre tízbe. Mindennek köszönhetően minden egyes dala hatalmas figyelmet generált és egyből slágerré vált. Üröm az örömben, hogy a friss albuma, a Popular Monster emiatt nem sok újdonságot tartogat a rajongók számára, hiszen az azon szereplő tételek kétharmadát már régen hallhatták.

Nevetségesnek tartja a cancel culture-t

Tavaly épp turnéra indult volt a rendkívül népszerű deathcore banda, a Thy Art is Murder, amikor az együttesből váratlanul kidobták az énekest. Történt ugyanis, hogy a Twitteren csípős megjegyzéseket tett egy fiatalra, aki nem tudta eldönteni magáról, hogy fiú-e vagy lány, 

így rögtön rá is sütötték a transzfób jelzőt. 

Radke ekkor arra kérte a Thy Art is Murder rajongóit, hogy a „nevetséges cancel culture” miatt kezdjék el bojkottálni a zenekart, majd felajánlott húszezer dollárt a kirúgott frontembernek.

Ki akarták tiltani az összes fesztiválról

Radke már csak e miatt az eset sem a demokraták kedvence. De még nagyobb vihart kavart, amikor pénzt adományozott a Gays Against Groomers nevű, szélsőjobboldalinak titulált szervezetnek, amelynek egyik fő célkitűzése felvenni a harcot a kiskorúak iskolai LMBTQ-oktatása ellen. Ezután petíció indult annak érdekében, hogy a Falling in Reverse ne léphessen fel egyetlen amerikai fesztiválon sem, a kezdeményezés azonban nem ért célt. A feltörekvő metálbanda, a Spiritbox mindenesetre lemondta tavalyi közös turnéjukat az énekes hasonló megnyilvánulásai miatt.

A legnagyobb élő rocksztárok egyike

Annak ellenére, hogy az énekest legalább annyira utálják, mint amennyire imádják, jelenleg a Falling in Reverse az egyik legnépszerűbb metalcore együttes, talán csak a Bring Me The Horizon és a Parkway Drive előzi meg a rajongótábora méretében. Amerikában már hosszú évek óta arénákat töltenek meg, ősszel indult turnéjukra pedig azt a Hollywood Undeadet sikerült megszerezniük előzenekarnak, amely önmagában is valószínűleg telt házat vonzana – utóbbi nu metal-rap formációt imádja a magyar közönség is, tíz év leforgása alatt ez lesz kereken a tizedik itthoni fellépésük. 

És még egy érdekesség: talán a csípős megjegyzései, no meg az elképesztő karizmatikussága miatt 

Radkét az amerikai Revolver Magazin az ötven legnagyobb élő rocksztár közé sorolta.

 

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintetikus
2024. október 27. 17:23
Lehet ő nem az MTA doktora, de piszok jó zenéket tud letenni az asztalra.
Novicsok-5
2024. október 27. 17:23
Ez meg ki? Mindenki világhírű, akinek a Fidesz szopikázik?
5m007h 0p3ra70r
2024. október 27. 17:05
»kurasag 2024. október 27. 16:20 A jóistenke küldte nekünk ezt a zenyekart! « 2026 után nem kell őket küldeni. Itt akar turnézni majd városról városra az összes! Is!
sexykitty-5000126
2024. október 27. 17:04
🍓 ️ ­­É­r­t­­­é­­k­­e­­l­d­ ­­­a­ ­­­s­z­­­e­­x­­­i­­ ­p­­­u­­n­­c­­­i­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!