Több mint ötszázan csak nekik köszönhetik az életüket – film készül a magyar katonák afganisztáni mentőakciójáról

2024. szeptember 27. 13:04

Ez idáig még soha nem született ilyen nagyszabású katonai mozi magyar gyártásban, állítják a javában forgó Kabul művelet alkotói. A Dyga Zsombor rendezte érzelemdús akciódráma 2021 augusztusában játszódik Afganisztánban; a zsámbéki forgatási helyszínen jártunk.

2024. szeptember 27. 13:04
null
Farkas Anita

Nyitó- és jelenetképek: Fotó: Szupermodern Stúdió/Glódi Balázs

Sagittis Hungarorum libera nos, Domine!, azaz a magyarok nyilaitól ment meg, Uram, minket! Némi meglepetésre ezzel a felirattal is találkozunk a zsámbéki kőfejtőben, méghozzá – ami még meglepőbb – egy Leopard tank oldalára festve. De nem ez egyetlen furcsaság ezen a meglehetősen apokaliptikus hangulatú helyszínen. A hófehér sziklafalak között megbúvó katlanban komplett katonai tábor bukkan elő, csak úgy nyüzsögnek körülöttünk az egyenruhások, amikor a hőség egyik utolsó napján óvatosan aláereszkedünk a mélybe. Ha nem tudnám, hogy egy film, egészen pontosan az eddigi legnagyszabásúbb magyar katonai drámának ígért mozi forgatásán járunk, egészen biztosan sokkolna a látvány – békében-kényelemben élve az ember elég ritkán szembesül hasonló jelenetekkel.

 

Aki egy ember is megment

Szerencsére itt most tényleg csupán fikciós jelenetek hátteréről van szó, bár a történet, ami alapján az egyelőre Kabul művelet címen futó mozi forgatókönyve íródott, abszolút valós. 2021 augusztusában, amikor az amerikaiak 24 óra alatt kivonták a békefenntartó csapataikat Afganisztánból, és a tálibok villámgyorsan átvették az uralmat, magyar katonák egy csoportja is részt vett a civilek kimenekítésében:

a Sámán Pajzs hadműveletben 540 ember embert, köztük majd kétszáz gyereket sikerült kihozni a hirtelen beálló pokolból. 

Ezeknek a napoknak-heteknek állít emléket a Kabul művelet, jó néhány, az önmagában is akciódús sztorit még átélhetőbbé tevő elemmel felturbózva. A Dyga Zsombor (Aranyélet) rendezte alkotás középpontjában egy magyar orvosnő áll – ebből sejthető azért némi romantika is –, a cselekmény során pedig, ahogyan a produkció sajtóanyaga írja, „a magyar katonák önfeláldozó küzdelme összefonódik a háborús városból kijutni próbáló civilek elkeseredett menekülésével. A fináléban, a káoszba süllyedő repülőtéren már nincs se törvény, se rend, csak a magyar katonák kitartása, hősiessége, embersége számít. Hatalmas lelki kihívás embernek maradni az embertelen körülmények között, de megéri, hiszen aki egy embert megment, az egy egész világot ment meg.

Kivonul a Magyar Honvédség

Mi most ennek a világmegmentésnek vagyunk egy délutánra tanúi, amikor is éppen a film egyik kulcsjelenetét, a két főszereplő múltbéli első találkozását rögzítik a kamerák. A Magyar Honvédség Baghlan tartományt biztosító zázlóaljának Zsámbékon újraépített „körletében” közben valódi katonák is jönnek-mennek; a statisztéria tagjai közül néhányan tényleg megjárták Afganisztánt. Ők az emlékeik, tapasztalataik felidézésével ugyanúgy folyamatosan segítik a színészek munkáját, mint ahogyan a honvédség is készséggel teljesíti a stáb összes kérését – nemcsak az emberi erőforrások, hanem az infrastruktúrára és a szakmai támogatás tekintetében is.

Jászberényi Gábor és Trokán Nóra a Kabul művelet forgatásán.

Ezt már Pálinkás Szilveszter meséli, aki a Kabul művelet állandó katonai szakértőjeként van jelen most is a forgatási helyszínen.

„A zsámbéki kőbányában az egykori afganisztáni Baghlan tartományi ideiglenes bázis elevenedik meg, 

teljesen élethűen, berendezett sátrakkal, illetve hangsúlyosan azokkal az eszközökkel, amelyeket a haderőfejlesztés keretében a közelmúltban beszereztünk, és azóta integrálódtak a honvédség rendszerébe. Így került ide többek között Leopard harckocsi, Gidrán katonai jármű, úgynevezett digitális katonák és a cseh CZ fegyvercsaládba tartozó darabok is” – magyarázza a hadnagy. 

Arra is törekszenek, hogy az effajta bázisok hétköznapjairól is reális képet kapjanak majd a jövőbeli nézők. A katonák ezért különböző egyenruhákat viselnek attól függően, mely egységekbe tartoznak, illetve milyen rendfokozatúak. És akad a bejárattól balra egy hosszú ebédlőasztal – rajta arab feliratos csoki – sőt, csocsóasztal is; néhányan, mintha csak két bevetés közben lennének, játszanak rajta, mások a zsebkendőnyi árnyékos részeken üldögélve-cigizve próbálják átvészelni a nyár végi negyven fokot.

Nők, férfiak, hősök

A túlzás nélkül sivatagi hőség a színészek számára talán még nagyobb kihívás, pláne amikor a nehéz harci felszerelést is magukra kell ölteniük. Hogy az ilyesmi ne érje őket meglepetésként, a főbb szereplők mindegyike a karakteréhez szükséges mélységű profi katonai kiképzésen esett át, próbára téve a fizikai tűrőképességüket is. Természetesen a férfi főszerepet játszó Jászberényi Gábor esetében sem történt ez másként. Ő eddigi pályafutása egyik legfontosabb állomásaként gondol erre a munkára, mert

 „az embernek itthon ritkán van lehetősége ilyen nagyszabású, érzelemgazdag, a hősiességre, önfeláldozásra fókuszáló, fizikailag és lelkileg egyaránt nagy koncentrációt igénylő” produkcióban részt venni. 

Hasonlóan érez a női főszereplő önkéntes orvosnőt alakító Mészáros Blanka is. A nemrég a Nyersanyag című remek moziban is látható színésznő – aki nem mellesleg egy egyéves kislány anyukája – az első fix pontként került Dyga Zsombor látókörébe; a castingon hozzá keresték a férfi főhőst.

Talán azért is, mert a karakterem, Takács Eszter doktornő az empatikusságával, önfeláldozó képességével, azzal, hogy teljesen önzetlenül, mások életéért gondolkodás nélkül veszélybe sodorva a sajátját, részt vesz a tartományi segélyszervezet munkájában, tényleg mindennek az origója. E tulajdonságai miatt keveredik aztán bajba is, ami katalizátorként indítja be az eseményeket. A témája miatt elég maszkulin filmnek pedig kifejezetten jót tesz ez az általa megjelenő kis női lágyság. Nekem meg az, hogy ilyen jó hangulatban, ilyen stramm férfiak között tölthetem a napjaimat” – mondja a Radnóti Színház társulati tagja.

Mészáros Blanka a Kabul művelet forgatásán.

Ha már stramm férfiak, azokból valóban nincs hiány a Kabul művelet háza táján. Néhány perces beszélgetésre sikerül elcsípnünk például Dietz Gusztávot, aki önmagában is elég érdekes figura; a kacskaringós életű egykori MMA-harcost a Külön falkában való kivételes alakítása óta egyre-másra kínálják meg újabb és újabb filmszerepekkel. Most az egyik rendíthetetlen katona bőrébe bújik, és bár a ma is rendszeres küzdősportedzéseknek hála a fizikai kondíciójával alapból nincs gond, és – ahogy fogalmaz – „mivel könnyen azonosulok a karakterrel, se játszanom nem kell, se a szövegtanulással nincs problémám”, a perzselő napsütésben való forgatás azért ő is megviseli kissé.

Hogy ez mennyire látszik majd meg a végeredményen, és a sztori ismeretében jó-e, ha igen, arról majd jövőre győződhetünk meg. 

A Kabul művelet, ha minden a tervek szerint alakul, 2025 őszén kerül majd a hazai mozikba.

A Kabul művelet főbb szerepeit Jászberényi Gábor, Mészáros Blanka, Borovics Tamás, Hajmási Dávid, Dietz Gusztáv, Trokán Nóra és Ertl Zsombor játsszák, és szerepel a filmben Pálinkás Szilveszter katonai szakértő és Stohl András is. A több helyszínen, így mások mellett Kecskeméten és Újdörögdön is forgó katonai akciódráma a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Stúdió gyártásában, a Magyar Honvédség szakmai támogatásával készül, a Sárkányok Produkció Kft. és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) koprodukciós partnerségével készül, producere Lajos Tamás, forgatókönyvírója Horváth Áron, rendezője Dyga Zsombor.

 

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tizennyolcfok
2024. szeptember 27. 14:50
orbán balázsnak jelezném, hogy a filmet a Magyar HONvédség támogatta. nem a Magyar Kapitulálóság.
tizennyolcfok
2024. szeptember 27. 14:28
orbán balázstól tudjuk: a magyar katonaságra semmi szükség nincsen, mert egy támadás első pillanatában kapitulálni kell. a kaszinós boborján mehet vissza krupiénak.
letsgobrandon-2
2024. szeptember 27. 14:10
a bátor jenkik otthagyták ezeket megdögleni... mint vietnamban
orokkuruc-2
2024. szeptember 27. 14:03
na, legalább nem egy 10. hollókamus ripacsolda
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!