Buda vára nem csak a turistáké, sőt: így telik meg kulturális élettel az ősi városrész

2024. szeptember 06. 14:25

A magyar embereket célozza a Budavári Palota újjászülető kulturális élete.

2024. szeptember 06. 14:25
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Fotók: nagyonvar.hu

 

Budavár, a ma nagy építkezéseket megélő, hazai és külföldi turisták tömegeitől hemzsegő látványosság egykor maga volt Buda, a Magyar Királyság fővárosa. Királyi parancsra született, de aztán önálló életre kelt, organikusan fejlődő, jó időket és rossz időket egyaránt megélő polgár-, katonai- és hivatalnokváros a magyar királyok hatalmas palotája mellett. 

Tele lakókkal, polgárokkal és szolgáikkal, kereskedőkkel, iparosokkal és családjaikkal: Buda élt.

Aztán elpusztult, és aztán újjászületett, megint élni kezdett. Igaz, a 20. század elejére, miközben Pest fókusszal kinőtt a semmiből Budapest, az ország régi-új fővárosa és nemzetközi szintű metropolisza, Buda vára elkezdett Csipkerózsika-álmába süllyedni. A két háború között még továbbra is a magyar állam szimbolikus és gyakorlati központja volt, de a régi idők városi létének már vége volt az leköltözött a túlparti sugár- és körutakra.

Jött aztán a Kádár-korszak, húsz évnyi rom-időszak után még húsz évnyi múzeumi fókuszú fejlesztés, s Budavár lett az ország egyik kirakathelyszíne, turistamágnese, kevés kiváltságos lakóval, akik még mindig ott élhettek a középkori eredetű utcákon.

S mi a helyzet most? Steril turistadesztináció marad a felújítások közben és azok után Buda vára, vagy valódi élettel telik meg ismét? Az újmódi fesztiválok korszakában, és azok tanulságait is leszűrve örvendetes azt látni, hogy 

a nagybetűs élet újra beköltözik az ódon város- és házfalak közé.

Míg hagyományosan Pest belvárosában fejlődnek ki, majd múlnak el bulinegyedek, a fiatalabb nemzedékeknek talán nem is jut eszébe, hogy Buda Várába is lehet menni szórakozni, kikapcsolódni. És a Várban kikapcsolódni világnézet.

 

Nem kevesen vagyunk, akik évente egyszer-kétszer felzarándokolnak a Tóth Árpád sétányra, hogy a Vár nyugati fertályán csodálkozzanak rá a minden szezonban hangulatos fasorokra, a városra lenéző öreg házakra és a budai kilátásra magára. Errefelé található a budavári Lovardával egyidőben rekonstruált Karakas Pasa tornya, mellette a Török kerttel és rózsabokraival, fügefáival, mór mintázatú díszszökőkúttal. A budavári hegyoldalon egykor, mint a környékbeli hegyek nagy részén, szőlőbirtokok sorakoztak. A hely szelleméhez kapcsolódva ide költözött a „Wibe&Wine* A Budai Borszalon” szűkebb körű rendezvény, ahol a borkóstolást az élő zenével társítják. Kassai Endre, a program megalkotója elmondja: „Itt nem a mustfokról és a tanninokról beszélgetünk, hanem a borász személyes motivációit, gondolatait igyekszünk feltárni, megismerni őt a borkészítésen túl is”.

Életre kelt a Budavári Palota előtti térség, a Savoyai-terasz is. Esténként huszonévesek táncolnak az MNG előtt kedvenc zenéikre tíz óráig, 

és utána is sokáig fent maradnak, hogy a város felett kitáruló miliőben élvezzék a társasági életet.

 „Az emberek gondolkodásában régóta az él, hogy a Budai Vár a turistáké, ezért ritkán jönnek fel ide. Több száz olyan fiatallal találkoztunk, akik budapesti létük ellenére sohasem jártak még a Palotanegyedben, akadt olyan, aki nem tudta, hogyan kell a Várba feljönni. A Nemzeti Hauszmann Program alapvetése, hogy a Várat nem a turistáknak hoztuk létre. Az általunk megalkotott programsorozatnak is az a lényege, hogy a magyaroknak ismét kedvelt kikapcsolódási helyszíne legyen a Vár és azt kell látnunk, hogy az idei nyárra sikerült ezt a tervünket teljesíteni” – mondja a Jazz&Wine ügyvezetője, Sára Tibor, aki arra is emlékeztet, hogy hagyományosan a Palotanegyed igazgatási terület volt. „Elsősorban az önszerveződő fiatalok közössége fedezte fel magának a legendás Ifjúsági Parkot, a történelmi városrész utoljára ekkor volt vonzó a fiatalok számára.” A Savoyai-teraszon ma a csellóművésztől a cigányzenekaron át számtalan vendégművész szórakoztat, de a dj-k kiválasztására is nagy hangsúlyt fektetnek.

 

A csöndes, zárt Oroszlános Udvarba is életet vittek a szervezők,

itt kezdődött el a Budavári Kertmozi, amely szeptember végéig kultikus, közönségfilmek vetítésével várja a filmek szerelmeseit. A tervek szerint nyitnak a magyar filmek felé, sőt online közönségszavazással állítják össze a moziműsort. Innen az Oroszlános Udvarból újabb kávézóba érkezünk. A Szent István Kávéházba az irodalmi kávéházak szellemiségének ihletésében szűkebb együttlétben gondolkodtak a szervezők. Ez a Történelmi Kaszinó otthona, ahol művészettörténészek, történészek meghívásával egy-egy téma köré rendeznek beszélgetéseket. A tervek szerint folytatódni fog és ki is bővül, a szervezők az Országos Széchenyi Könyvtárba vagy a Budapesti Történeti Múzeumba szeretnék bevinni a szellemi találkozókat.

Ha a várbeli minőségi kulturális eseményeket maguk a magyarok, budapestiek és ide kiránduló vidékiek is felfedezik maguknak, akkor új és jó egyensúlyok alakulhatnak ki a jelenleg napról napra épülő, háború előtti fényét hosszú évek munkájával majdan visszanyerő Budai Várban.

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. szeptember 06. 20:54
m.youtube.com/watch?v=6p83IbLrU50&t=470s&pp=ygUGQmFyYWth pin.it/3knPUCRrV pin.it/1itcQHTim pin.it/128PWGvO0 pin.it/5jWF2j6E9 pin.it/6NYuZ65Bh pin.it/7dUqbIGSl pin.it/6HnOf4Cia pin.it/5JN0WSDtr pin.it/5hxM99ifw
Osztap_Bender
2024. szeptember 06. 16:19
Buda vára a magyaroké kellene, hogy legyen! Mindenkinek megfizethető árakon való látogatás, a gyerekeknek minden látványosság ingyen megtekinthető. Az étkezés, az üdítőitalok a magyar dolgozók zsebéhez szabottak. A rablást, a becsapást, az átverést, az árdrágítást, a csalást elkövető haramiák a Díszt téren, korhű kalodákban megtekinthetők munkaidőben. Hétvégeken és ünnepnapokon egész nap. Hiteles, képzett idegenvezetőkről a magyar állam díjmentesen gondoskodik! Ugye így kellene ezt, elvtársak utódai?
hernadvolgyi-2
2024. szeptember 06. 15:39
Rendőr-1: A Budai Vár Rendőr-2: Hadd várjon első a szolgálat.
Bi Tang Tomee
2024. szeptember 06. 14:37 Szerkesztve
A Tóth Árpád sétányon rengeteg kutya elpusztul, vagy megnyomorodik, amikor felugranak a kifelé lejtő várfalra, ahonnan lezuhannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!