Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

„Semmiség!” – 110 éve gyilkolták meg Ferenc Ferdinándot

2024. június 28. 06:07

A robbanásig feszült politikai helyzet mellett kapitális hibák sora vezetett az Osztrák–Magyar Monarchia trónörökösének a lemészárlásához. De ki volt Gavrilo Princip?

2024. június 28. 06:07
null
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Nyitókép: Achille Beltrame által készített illusztráció, amely 1914. július 12-én jelent meg a Domenica del Corriere című hetilapban

Gavrilo Princip szerb diák 1914. június 28-án, napra pontosan 110 éve, meggyilkolta Ferenc Ferdinánd főherceget, az Osztrák–Magyar Monarchia trónörökösét és hitvesét, Chotek Zsófiát Boszniában. A terrorakció volt az első világháború kitörésének közvetlen ürügye – de nem az oka! – ami végső soron lehetőséget adott az európai hatalmi viszonyok átrendezésére, a nagyhatalmak törekvéseinek megfelelően. Aztán lett, ami lett.

A csöppet sem szimpatikus személyiséggel rendelkező, leginkább a „bunkó” jelzővel leírható 

Ferenc Ferdinánd – aki eltökélt magyarellenességét nem titkolta, a kultúrát pedig megvetette úgy, ahogy van

 – Rudolf halálát követően, 1896-ban lett a trón várományosa. Önálló, célratörő politikát folytatott, melynek sarokköve a magyar befolyás csökkentése volt. A dualista Monarchia helyett – a magyar szerepet visszaszorítandó – trialista államot álmodott a délszláv területek autonómiájának létrehozásával, vagyis 

egyszerre gyűlöltette meg magát a magyarokkal és a szerbekkel,

 hiszen az utóbbiak szerb vezetésű délszláv királyságról fantáziáltak. Külpolitikájában agresszív, militarista irányvonalat képviselt.

Ezt is ajánljuk a témában

Ferenc Ferdinánd bunfordi időzítése

Kis gyorstalpaló: 1389. június 28-án a törökök legyőzték a szerb király hadseregét, ennek eredményeképpen megszűnt a középkori Szerb Királyság. A csata emléknapja Szerbiában nemzeti gyásznap. Amellett, hogy a szerbek súlyos provokációnak érezhették a látogatás időzítését, fontos infó, hogy a Monarchia az okkupálás (1878, megszállás) után csak nemrégiben annektálta Boszniát (1908, beolvasztás), amit értelemszerűen sem a bosnyákok, sem a szerbek nem tapsoltak meg. Nos, Ferenc Ferdinánd épp az ominózus június 28-át szemelte ki arra, hogy helyreállítsa a Habsburg-ház iránti tiszteletet a boszniai régióban, ahol rengeteg szerb is élt. 

Mindezekkel együtt, a dátum véletlen egybeesés – a radikálisok amúgy is gyilkolni akartak.

A balhé tehát borítékolható volt Boszniában, a mértéke maradt kérdéses. A boszniai szerb-horvát-bosnyák radikálisok és a szerbiai nacionalisták összefogtak: előbbiek földalatti szervezete, a világklasszis írót, Ivo Andrićot is a soraiban tudó, szerb vezetésű délszláv államot hirdető „Ifjú Bosznia” együttműködött a „Fekete Kéz” szerb terrorszervezet tagjaival, és „kézen fogva” készítettek elő egy komplett merényletsorozatot, amiről a szerb kormány is tudott. A Monarchia boszniai kormányzója, Potiorek tábornok elhanyagolta a védelmi intézkedéseket, miközben a főherceg tervezett útvonalán felfegyverzett merénylők sora – hat mindenre elszánt ember – állt készenlétben.

Ketten maradtak, a többiek berezeltek, vagy megsajnálták a célpontot

Először is, 

a trónörökös látogatásának időpontja és szarajevói útvonala az újságok nyomán közismert volt, ami kapásból egy olyan baki, ami lerombolja a legalapvetőbb biztonsági minimumot 

és gyerekjátékká teszi a merénylet szervezését. Már amikor Boszniába érkezett Ferenc Ferdinánd és felesége, robbanás történt a pályaudvaron. Este aztán tartottak egy tanácskozást a másnapi programról, és a folytatás mellett döntöttek, mintha mi sem történt volna: még a programot és az útvonalat is változatlanul hagyták.

A merénylet reggelén, a szarajevói állomáson tehát Potiorek kormányzó fogadta a trónörököst, látogatást tettek a helyi kaszárnyában, aztán a városháza felé indultak. Automobiljuk ugyan a kíséretükre kirendelt oszlopban haladt, ám 

az autókban nyomozóknak nem jutott hely mindenféle előkelőségek és rendőrtisztek miatt.

A résztvevők mindeközben a merénylet napján, párhuzamosan a fentiekkel, 1914. június 28-án reggel találkoztak egy kávéházban, majd egy pár száz méteres útszakaszt „megszállva”, kettesével az út mellett vártak a trónörökösre, akit katonai sorfal sem védett, vagyis lényegében semmi sem védte.

A későbbi nyomozás szerint az egyik terrorista, Mehmedbačić passzív maradt, mivel megzavarta egy csendőr, mások szerint bokorba dugta a bombáját és elmenekült. Egy másik terrorista, Čubrilović állítólag megsajnálta a főherceget és a feleségét, 

egy harmadikat a rövidlátása és ijedtsége akadályozta meg.

 A negyedik merénylőjelölt, Grabež ugyancsak Ferenc Ferdinánd feleségére és a sajnálatra hivatkozott, miután nem használta a bombáját, így maradt kettő ember: Čabrinović és Princip.

Ferenc Ferdinánd és hitvese a merénylet előtt

Kapitális védelmi hibák és a gyilkosság

Čabrinović 10 óra 10 perckor megkérdezett egy rendőrt, hogy melyik autó szállítja a trónörököst, majd a választ követően kézigránátot dobott a kocsi felé, de a gránát lepattant a tetővászonról és egy sorban hátrébb haladó autó alatt robbant: senki sem halt meg. Čabrinović az útvonal mentén húzódó folyóba ugrott, de elkapták, a méreg pedig, amit bevett, csak meghánytatta.

A konvoj tovább haladt a városházára, ahol a tisztviselők megvitatták a további programot – miközben a trónörökös idegesen viccelődött. A napnál is világosabb volt, hogy a város veszélyes, hogy a város egy időzített bomba, hogy a látogatás nem biztosított, de ez „nem ment át”. Az útvonalat ugyan megváltoztatták, de a konvoj az eredeti tervet követve behajtott egy szűk utcába, mivel 

a szarajevói rendőrfőnök elfelejtette értesíteni a sofőröket az új útvonalról. No comment.

Potiorek, a kormányzó észlelte a kapitális bakit és dühösen rászólt a trónörökös sofőrjére, aki minden bizonnyal nem rendelkezett a Szállító című akciófilm hősének Jason Statham-i képességeivel: lefékezett a zsúfolt járda mellett, amivel tovább növelte a bajt, lényegében tálcán kínálva föl utasait Gavrilo Principnek. A merénylő pár lépésre tartózkodott az ominózus helyszíntől: fölismerve a tökéletes pillanatot, előrántotta a fegyverét. 

Jól célzott. Ferenc Ferdinánd nyaki főütőerét találta el, Zsófia hercegnét hastájékon lőtte.

Ahogy a gépkocsi megindult, felesége Ferenc Ferdinánd ölébe dőlt. A főherceg vért köpött és utolsó szavait ismételgette: „Semmiség!” Principet azonnal elfogták. A tárgyalásán hangsúlyozta: Potioreket és nem a trónörökös feleségét akarta megölni. 

Sem Princip, sem Čabrinović nem árulták el társaikat, 

később mégis felgöngyölítették az egész szervezetet. Ferenc Ferdinánd gyilkosát húsz évre ítélték, de 1918-ban a cellájában tuberkulózisban meghalt.

De ki volt Gavrilo Princip?

A gyilkos-forradalmár-hazafi-szegénylegény sorsa „születésétől a haláláig betegségről, nyomorról és magányról szólt”, írják róla. Röviden: 1894-ben született egy eldugott bosnyák falucskában, a boszniai szerb kisebbséghez tartozott, egy olyan klánhoz, amelyik évszázadok óta itt élt. 

Princip szülei jobbágyok voltak, minden bevételük harmadát be kellett szolgáltatniuk a földesuruknak, 

tudjuk meg, ami az elégnél is többet elmond arról, milyen 

indulatok halmozódhattak az ifjú Gavrilóban a hatalmasságok ellen. 

Életrajzírói szerint gyenge volt a paraszti munkákhoz, így megengedték neki, hogy kilencéves korától iskolába járjon. Kiváló tanuló lett, elmerült az irodalomban, romantikus eszmékről olvasott, fiatalon találkozott a szerbek szabadságeszméivel. Szerbia a születése előtt szabadult fel az ottomán uralom alól, az elnyomás emléke még friss volt. Apja is harcolt a törökök ellen a szerb és bosnyák felkelések idején – bőven jöhetett innen érzelmi muníció.

Tizennégy éves volt, amikor a Monarchia tejesen beolvasztotta a már addig is hozzá tartozó Bosznia-Hercegovinát (1908). A közfelháborodás Principet is magával ragadta, megindult a radikalizálódás útján. A többit lényegében tudjuk.

A történészek hangsúlyozzák: Gavrilo Princip személye máig megosztja a Balkán országait.

 Nemzeti hősként, Jugoszlávia egyik alapító atyjaként tisztelik, mások aljas terroristának, a háború kirobbantójának, nacionalista gyilkosnak látják. 

Sokat mondó, hogy a véleménykülönbségek etnikai vonalak mentén húzódnak. A szarajevói házat, ahol élt, a huszadik század különböző rezsimjei hol lebontották, hol emlékhelyként építették újjá. 

Ami biztos, hogy nem Gavrilo Princip robbantotta ki a világháborút, az ő gyilkossága csupán ürügy volt. Szerény véleményem szerint háborúk esetén

a háttérben, ahogy mindig – háromezer éve, háromszáz éve és most, 2024-ben is – a gátlástalan nagyhatalmi érdek tombolt, tombol, pár figurával az élen mindegyik oldalról.

 Ezeknek az alakoknak az ilyen vagy olyan ideológiától átitatott döntéseitől függ a többi milliárdok élete. A ravaszt persze nem nekik kell meghúzni. Mindig jön egy szerencsétlen, aki megteszi helyettük.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
viator-11
2024. június 29. 12:14
"Időnként szoktak takarítani és bútorokat tologatni a közösségi térben. Visszaemlékezve az egykori, bizonyító erejű linkekre..." Bizony, feltűnő, ha korábban elérhető angol nyelvű, tudományos gyűjteményekben felhalmozott dokumentumokra mutató linkek elérhetetlenné válnak. Úgy, hogy közben más megtalálható, ugyanott. Tucatszám tűnnek el ilyenek, és valahogy mind kapcsolatban van az ööö... habsburgokkal.
lajajakab11
2024. június 28. 17:26
****************************************************************** * * * MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! * * Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! * * ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! * * Haladóknak noviCSOKI ! * * »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« * * * * !!! Kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak !!! * * ******************************************************************
Hajnóczi Kristóf
2024. június 28. 14:13
Ha jól tudom, Potyorék előzőleg kiszivárogtatta az oroszoknak az osztrák keleti stratégiai hadműveleti terveket, ezért "jutalmazták" a boszniai kormányzósággal.
sexykitty-101
2024. június 28. 13:00
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­é­­­k­­e­­l­­­d­­­ ­a­­­ ­­­s­z­e­­­x­­­i­­­ ­­p­­­u­­­n­­c­­i­­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!