Hollandia
21:002024. június 21.
Franciaország
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság

75 éves a 101-es szoba titka és az 1984 – a Nagy Testvér még mindig mindent lát

2024. június 08. 18:47

A háború: béke. A szabadság: szolgaság. A tudatlanság: erő. – Erővel és jelentéssel teli szavak, melyek 75 esztendő elteltével is ugyanúgy aktuálisak.

2024. június 08. 18:47
1984
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Justin Sullivan/Getty Images

Úgy tartják, hogy Huxley-hoz (A szép új világ szerzője, akinek regényét már a Netflix is képernyőre adaptálta) hasonlóan 

Orwell is belelátott a nagyok játékába, illetve az Állatfarm disznópiája után olyan körökben mozgott, hogy élete legfőbb műve nem is annyira fikció, mint inkább figyelmeztetés a társadalom számára. 

Ha ebből az irányból közelítjük meg az 1984 (aka Az utolsó ember Európában) cselekményét, könnyen találhatunk párhuzamokat a modern kor egy-egy jellemzője és a történet sötét disztópiája között, de szerencsére bőven akadnak különbségek. Az azonban tény, hogy az 1984 nem véletlenül élt meg annyi kiadást, nem véletlenül olyan ismert még 75 esztendővel a születése után is, és nem véletlen, hogy generációtól és gondolkodásmódtól függetlenül javasolt mindenkinek az elolvasása.

Várom, hogy egy angyal érkezzen…

A cselekmény főszereplője Winston Smith, aki a Párt alkalmazásában állva hamisítja és írja újra a történelmet, és bár ezt megbízható módon teszi, az otthon magányában olyan dolgok is az eszébe jutnak, amikért a Gondolatrendőrség könyörtelenül elvinné éjszaka bármelyikünket. 

Winston nemcsak naplót vesz egy eldugott kis boltból, de leírja gondolatait, amik a mindent látó és uraló Nagy Testvér, valamint az őt hatalmon tartó oligarcha ellen szólnak. 

Márpedig egy olyan világban ez rengeteg veszélyt jelent, ahol a cél a szépség, a művészet, az öröm, a nevetés, az orgazmus, a hűség eltiprása és eltörlése, ahol a nemek nem számítanak, ahol a család szitokszó, és ahol az egyetlen Isten az ember, aki mindent irányít.

George Orwell
George Orwell (ullstein bild/ullstein bild/Getty Images)

Winston azonban minden félelme és önmegtartóztatása ellenére egyre mélyebbre hatol a nyúl üregében, ahol összetalálkozik egy másik lázadóval, a látszólagosan a rendszert abszolút kiszolgáló Júliával, akivel az érzelmekre, a gyönyörre és egyben a Párt elleni harc lehetséges módszereire is rátalál, sőt együtt egyre közelebb kerülnek a Testvériséghez, mely a mendemondák szerint a háttérben küzd az igazságtalanság és elnyomás ellen. 

De vajon tényleg van esély egy olyan diktatórikus rendszerben, ahol az embert a teleképnek nevezett készülékeken minden egyes pillanatban figyelik, ahol az új nyelv az elkorcsosulást és butulást szolgálja, és ahol a Párt rettegett 101-es szobája az elképzelhető legnagyobb borzalmakat rejti?  

...és én fizetek a bűnért, mert vétkeztem

Orwell ma 75 éves regénye mind a mai napig lehengerlő erejű mű, ami már indulásakor is elképesztően sötét jövőképet fest az olvasó elé, de ez a látvány egyre csak feketedik, ahogy többet tudunk meg a berendezkedett hatalomról és az emberek irányításának hátteréről. 

Ha létezik definitív disztópia, akkor ez az, és bár nem egy könnyű olvasmány, a szó szoros értelmében, nehéz letenni, kihagyni pedig végzetes hiba. 

Nem véletlen, hogy annyi kiadása létezik már itthon is, és a hagyományos verziók mellett a Helikon Zsebkönyvek illusztris társaságába (Poe-tól Lovecrafton át Márai és Nietzsche munkásságáig) is sikerült odakeverednie, emiatt bárhol kiváló társ lehet kisebb mérete okán. Nem mellesleg, bár a regény az igazi, amellett van még más is, amit ajánlani lehet…

1984 képregény

Merthogy létezik képregény-változat, Fido Nesti rajzaival, amik egy elvontabb, szürreálisabb, elnagyoltabb formában keltik életre a letargia és tehetetlenség, a kilátástalanság szürkeségének ötven árnyalatát. 

Maga a sztori néhány elem kihagyásával ugyan, de szinte szóról szóra idézi az írott verziót, egy helyen még a rajzokat is elhagyva, hogy előtérbe kerülhessen A KÖNYV, ami új lendületet ad Winston és Júlia lázadásának, 

miközben a lezárást követően a regényváltozathoz hasonlóan megtaláljuk benne a függeléket, sőt még az alkotók rövid bemutatását is. Más kérdés, hogy nekem a regény sokadik olvasása után a képregény olyan sokat nem tett hozzá az élményhez (pedig nagyon kíváncsi voltam rá), és ugyan emiatt megmaradok az írott verziónál, szinte biztos vagyok benne, hogy a grafikus forma másoknak még ugyanúgy hatalmas élmény lehet, mint anno, korosztályomnak a Maus volt.

Női energiák

És akkor ott a legfrissebb változat, Sandra Newman Juliája, ami az Orwell Estate jóváhagyásával születhetett meg, emellett általánosságban hűen követi az eredeti történetet, amihez csak a végére tesz hozzá, egy kicsit tovább bontogatva a szálakat). 

Itt igazából a nézőpont más, ennek köszönhetően Julia sem egy Winston felett álló, példaként szolgáló pozitív hős, de még csak nem is feminista jelkép. 

Ettől függetlenül ízig-vérig női személyiség, ezt az új nézőpontot pedig az írónőtől kapta. Ha valaki szereti a különlegességeket, új szemszögeket, érdemes lehet próbálkozni.

1984

Mégis, az eredeti regény az, amire azt tudom mondani, hogy mindenképpen ajánlott, sőt mi több, kötelező darab, pláne az évfordulónak hála, de az érdeklődőknek akár a képregényt, vagy az új verziót (alternatív változatot) is érdemes lehet beszerezni a gyűjteménybe. Ha pedig valaki az 1984 végére ért, javasolt nekikezdeni az Állatfarmnak is. Hiszen bár a kommunizmusnak vége, még mindig aktuális a jelmondat: mind egyenlők vagyunk, de vannak, akik egyenlőbbek a többieknél.

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:02
🍓 ️ ­­É­r­­­t­é­­k­­­e­l­d­ ­­a­­ ­­s­­z­­e­­x­­i­­­ ­­p­­­u­n­c­­­i­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
templar62
2024. június 09. 18:56
Pió Atya is jósolt valami a magyarokkal kapcsolatban .
templar62
2024. június 09. 17:46
Franc Werfel is leír egy jövőbeli utazást : egy internetszerű kapcsolattartó gépezet kiiktatása miatt az emberiség többsége , az eutanáziát választja . 1945 - ben írta a könyvet a szerző .
templar62
2024. június 09. 17:37
A levgjobb jelenet a filmváltozatból a YouTube - on : " two minutes hate " .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!