Gryllus Dorka: A látványosan homofób emberek jelentős részét azért irritálja a homoszexualitás, mert maga is az

2023. október 24. 12:10

„Mindenkiben él férfi és nő is, és itt is rengeteg múlik az arányokon; minden ember valahol a két végpont között tartózkodik, de ez egy skála” – fejtegette a színésznő.

2023. október 24. 12:10
null

Az Indexnek adott interjút Gryllus Dorka, az Alteregóban futó első rendezése, a SZX_MCHN, avagy vágyaink meghurcoltatása című darab kapcsán, amelyről hosszabban már itt írtunk, amikor az előadás bekerült a Tavaszi Fesztivál programjai közé. Gryllus Dorka szerint „azokat a vágyakat, amelyekre gerjedünk, nem lehet fóliázással és rendeletekkel szabályozni”. Szerinte ugyanis 

nem döntés vagy elhatározás kérdése, hogy mire gerjedsz”.

Az élet állandó változás. Ezt is el kellene fogadni” 

Gryllus szerint még otthon, a saját partnerünkkel sem igazán beszélünk a szexről, gyakran nem merjük elmondani, mire vágyunk, és mit nem kedvelünk. „Azért lenne könnyebbség a világnak, ha mindenki elfogadná magát olyannak, amilyen, és így működne tovább. Figyelembe véve azt is, hogy az élet állandó változás. Ezt is el kellene fogadni” – fogalmazott. Hozzátette: amikor gondolkodni kezdett ezen, először egy transzvesztita show-ra gondolt, mint forma. Az volt az ötlete, hogy a szereplők elmondják a saját és a barátaik igaz történeteit, de úgy, hogy a nemek ne legyenek egyértelműek. Mint mondta: „izgalmas játék lett cserélgetni a nemeket”. Ahogy az előadásban is elhangzik: 

mindenkiben él férfi és nő is, és itt is rengeteg múlik az arányokon; minden ember valahol a két végpont között tartózkodik, de ez egy skála.

Az előadás szövegét Závada Péter írta, Lakatos Márk pedig az előadás jelmeztervezőjeként vett részt a produkcióban. „Úgy éreztem, elég erős így a csapat, létrejön egy színpadi szivárvány, amely egyébként a jelmezekben is megjelenik. Nagyon hálásak voltunk, hogy az Alterego Club befogadott minket, izgalmas helyszínt adva az előadásnak” – jegyezte meg Gryllus Dorka. Az alkotó szerint

a darab sajnos lassan politikai statementté válik, pedig eleinte eszükbe se jutott ilyesmi

Mint fogalmazott: „elindult egy olyan kiközösítő politika, amelynek a hatására mintha egyre durvább politikai állásfoglalássá kezdene válni az előadás”.

Ezt is ajánljuk a témában

 „Orvosilag igazolt tényeket hazudnak el”

Magyarországon már annak is politikai súlya van, ha valaki kijelenti: nem úgy van ám a szex, hogy ettől addig férfi, attól eddig nő, hanem ez egy skála. Persze mondhatjuk, hogy ez a fal zöld, de akkor is fehér. Lehet arról hazudozni, hogy az emberi szexualitás kétpólusú, de minek?” –  tette fel a kérdést Gryllus, majd hozzátette: „Pontosan nem tudom, ki milyen politikai célt követ, amikor megpróbál egy kisebbséget megbélyegezni, ellenségként beállítani, de amikor orvosilag igazolt tényeket hazudnak el emberek valami álmorál nevében, az elég ciki szerintem”.

Ezt is ajánljuk a témában

A színésznő azt is pontosítja, hogy azokra gondol, akik vállaltan homoszexuálisok, illetve szerinte a szivárványcsaládhoz való vállalt tartozás is nyilvánvaló kisebbséget jelent. Gryllus úgy véli: őket bélyegzik meg, őket piszkálják. „Tehát azokra gondolok, akik a skála egyik széléhez tartozónak vallják magukat, ráadásul még családot is szeretnének. Akik próbálnak önazonosan létezni” – mondta.

Macsóság vs. elnyomás

Nekem úgy tűnik, ha egy férfi több nővel van együtt, az egy macsó társadalomban elfogadottabb szexuális szokás, mintha két férfi van együtt. Ez bármennyire kretén is, de így van. A nők valóban empatikusabbak, hiszen még ma is egyfajta elnyomásból harcoljuk kifelé magunkat” – fejtette ki az alkotó, és azt is hozzátette: 

bizonyított tény, hogy a látványosan homofób emberek jelentős részét azért irritálja a homoszexualitás, mert maga is az.

Gryllus ezen a ponton világpolitikai okfejtésekbe kezdett, szerinte ugyanis nemcsak nálunk, hanem egész Európában érezhető egyfajta jobbra tolódás. Majd elmesélte egy élményét, miszerint legutóbb Münchenben látott csókolózni két pasit az utcán. „Magas sarkú csizmában fogdosták egymás fenekét, és ez rajtuk kívül senkit sem érdekelt. Néhány száz kilométerrel idébb ez nem ilyen egyszerű” – fogalmazott.

Az alkotó kifejti: az elfogadás olyan alapérték, amit érdemes egyértelművé tenni. „Leszögezve persze, hogy van, ami semmiképp sem elfogadható, mint az erőszak vagy a pedofília, ami egész más kategória, mint például az ereszen csúszkálás. Az magánügy” – jegyezte meg, végül pedig kijelentette: a művészetet nem lehet fóliába csomagolni, ahogy az életet sem, ő pedig nem lázadásból mondja mindezt, hanem „túlfejlett az igazságérzete”.

Nyitókép: Gryllus Dorka Instagram-profilja

***

 

Összesen 184 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2023. november 25. 17:17
Míg Udo és Olaf magas sarkú csizmában egymás fenekét fogva csókolózott, addig Ali vagy Ferit hazament a családjához és feleségeikkel a született gyermekeiket Allah áldásának fogták fel. Nem sokat teketóriáztak a kisgyermekek CO2 kibocsátásával... S bizony, nem is sokára, velejéig demokratikus módon az új kormány bevezeti a muszlim törvénykezést és akkor jaj lesz Udónak és Olajnak... A nők még esetleg beléphetnek, mint harmadik, vagy negyedik feleség, s moshatnak, főzhetnek, ... nix többé hivatás, önmegvalósítás....
faramuci
2023. november 25. 07:58
Grillhús dorka már mindent is tud.....másról
Roadkill
2023. október 27. 10:07
mámegint megmondja a zsidó a frankót a gójoknak
Sulammit
2023. október 26. 21:17
Geryllus Dorka, ezért védte úgy a perverz Sárosdi Lillát, azt is elhazudva, amit maga nyilatkozott, hogy a vegyesboltban árufeltöltő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!