Nekik fütyül

2023. június 21. 06:26

Demeterből akkor sem lesz Esterházy Péter, ha minden könyvesboltból bilincsben viszik el, aki nem őt választja.

2023. június 21. 06:26
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós

„Bármi történjék is, egyvalami biztosan nem lesz Magyarországon: kulturális hegemónia. Sosem volt, és soha nem is lehet, bárhogy szeretné a kormány. Nem a hatalom hiányzik hozzá, hanem a lehetőség: a kultúra a világ azon –kisebbik – feléhez tartozik, amelyik nem akaratból épül fel. Mármint nem a politikusok akaratából, mert egyébként akarat éppenséggel kell hozzá, még ha nem is az a legfontosabb: tehetség nélkül nem megy. Pusztán politikai akarattal tehetségeket kinevezni viszont még sehol a világon nem sikerült.

A miniszterelnök, ha egyébként hajlamos lenne a tanulásra, tanulhatott volna az előző rendszerbukásból. Abból, hogy – sokszor leírták már – a tehetség hasonlatos a moslékba szórt kenyérhéjhoz: akárhogy kavarják, a végén mindig a felszínre kerül (és nem marad tartósan semmi odafönn, ami alávaló). Ezért nem bukkant elő egyetlen rejtőzködő remekmű sem az asztalfiókból, amikor véget ért a létező szocializmus: a művészek megírták/megfestették/megszoborták akkor is a tőlük telhető legjobbat, aztán a végén a közönség döntött, és nem a politika. Ezért nem történt semmi hasonló 2010-ben sem – vagy ha mégis, hát valaki végre mondja meg, hol vannak a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt kiad(hat)atlan népnemzeti kultúrcsodák, merthogy azóta sem találkozott velük senki. És ezért érintetlenek (szinte) a kulturális erőviszonyok – az összes társadalmi szférát tekintve teljesen unikális módon – a NER tizennegyedik évében is: mert itt nem az akarat, de még csak nem is a pénz a mérvadó, hanem a tehetség.

Tessék mondani, milyen kultúra – és pláne milyen kultúrfölény – az, ahol egy Ókovács akárhány újabb évre megkapja az Operát, de Kesselyáknak, ifj. Harangozónak ajtót mutatnak (az utóbbiak nevét legalábbis hallották már mindenhol a világon ahol operát játszanak – na de ki hallott Ókovács Szilveszterről)? Milyen kultúrrezsim az, ahol a Blokád a legjobb film? Kádár alatt a Szegénylegények, a Megáll az idő, a Mephisto volt az – ezek ma is érvényes alkotások, de ki és miért nézné meg negyven év múlva, vagy akár jövőre a Blokádot?

Tóth Gabi az év énekesnője? Ezerből talán egy ember tud mondani egyetlen dalt, amit tavaly adott ki, de valószínűbb, hogy ezerből egy se. Ismerős Arcok? A Nélküled 2007-ben (!) jelent meg, miközben 2022-ben kinőtte a hazai színpadokat például Azahriah - kik döntenek itt díjakról, és mi számít azon kívül, hogy mit néz/hallgat/olvas szívesen Orbán Viktor?

Kicsit hosszúra nyúlt az előszó, de a lényeg: alighanem fölösleges túlaggódni, hogy az MCC megvásárolta a Librit. A szándékot értjük, de Orbán János Dénesből vagy Demeter Szilárdból akkor sem lesz Esterházy Péter, ha minden könyvesboltból bilincsben viszik el, aki nem őket választja.”

Nyitókép: MTI / Mohai Balázs

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2023. június 24. 10:20
Demeterből akkor sem lesz Esterházy Péter, ha minden könyvesboltból bilincsben viszik el, aki nem őt választja. Esterházy viszont soha nem lesz (volt) magyar író! Még akkor sem, ha kötelezővé teszik egyes förmedvényei elolvasását az iskolás gyerekeknek.
norbert1970
2023. június 22. 17:31
Libri már nem libsi
Frakk a macskák réme
2023. június 21. 19:12
Ne hisztizz!
Sormáseszteregnye
2023. június 21. 16:31
Hargitai Mikikéből akkor sem lesz Szentesi- Zöldi László vagy Franceska, vagyis Újságíró, ha minden újságosbódéból bilincsben viszik el, aki nem őt választja/ olvassa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!