Az életműdíjas Esztergályos Cecília elárulta, mit vár a jövőtől, s miből merít energiát

2023. május 28. 09:00

Nem szabad görcsösen akarni dolgokat, mert akkor az ember folyton csak elégedetlenkedik, ha valami nem sikerül – vallja a művésznő.

2023. május 28. 09:00
null
Ádám Rebeka Nóra

Esztergályos Cecília színésznő, táncművész, Mészáros Márta rendező, Reviczky Gábor színművész, Romwalter Béla producer és Ternovszky Béla rajzfilmrendező kiemelkedő pályáját méltatta idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.

Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében, 2023. június 9-én este Balatonfüreden, a Kisfaludy galériában kerül majd sor. A június 7–10. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban zajló legnagyobb hazai filmes mustrán az életműdíjasokhoz kapcsolódóan többek között olyan klasszikusokat láthat majd a közönség, mint a Meteo, az Eltávozott nap vagy a Macskafogó.

Az idén 80. születésnapját ünneplő Esztergályos Cecília (a vele készült születésnapi interjúnkat itt olvashatják el) Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, táncművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1960-ban az Állami Balettintézetben végzett mint balettművész, 1968-ban pedig színművész diplomát szerzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Pályafutását a Thália Színházban kezdte, majd a Nemzeti Színházban, a Veszprémi Petőfi Színházban, a József Attila Színházban volt tag. 1991-től 1999-ig a Família Kft. című sorozat állandó főszereplője volt. 2014-től az Újszínház tagja. Több mint ötvenéves pályafutása során közel kétszáz film- és színházi darabban játszott, köztük olyan emlékezetes alkotásokban, mint az Álmodozások kora, az Ajándék ez a nap, a BUÉK vagy a Boldog születésnapot, Marilyn!.

A fesztiválon Monory Mész András ritkán vetített 1989-es Meteo című kultfilmjében és Szabó István Te című felejthetetlen lírai filmetűdjében június 10-én 11 órakor láthatja őt a közönség a veszprémi Hangvillában.

Az életműdíj odaítélése kapcsán lapunk megkereste Esztergályos Cecíliát, aki elmondta, nagyon boldog volt a díj elnyerése miatt, hiszen – ahogy fogalmazott –

Kérdésünkre, mi az, ami ilyen hosszú ideje és ennyire hűségesen a pályán tartotta, azt felelte: „a szerelem, a szakma iránt érzett kiolthatatlan szerelem”. Esztergályos Cecília elárulja: a '81-es, Szörény Rezső által rendezett Boldog születésnapot, Marilyn! című filmes munkájára az egyik legbüszkébb, amelyért San Remóban meg is kapta a legjobb női alakítás díját.

Ezen kívül a kedvencei közé tartozik még a '79-es Ajándék ez a nap Gothár Péter rendezésében, és a Vámmentes házasság, amit Zsombolyai János rendezett. „Erre a három nagy filmre nagyon nagy szeretettel emlékszem” – fogalmazott. Hozzátette: 

A művésznő végül még a Tücsök című nagyjátékfilmet is megemlíti, amelyet Markos Miklós neve fémjelez.

Merre tovább?

Esztergályos Cecília örömmel emlékszik a Família Kft. című sorozatban eltöltött évekre is, amit, mint mondja, '91-től fogva nyolc és fél éven keresztül forgatott.A szappanoperában eltöltött időkről korábban úgy nyilatkozott lapunknak: „Sokan megpróbáltak lebeszélni róla, de ellenálltam.

Ezt pedig a Família Kft-nél megkaptam Gát Gyuritól és Szurdi Mikitől. Az élet engem igazolt, hiszen manapság a legfelkapottabb színészek is napi sorozatokban játszanak.”

Arra a kérdésünkre, merre tovább, s hogy van-e még álommunkája vagy szerepálma, azt felelte: „Az ember azt csinálja, ahová hívják. Előttem a jövő, de álmodni nem álmodok. Nem szabad görcsösen akarni dolgokat, mert akkor az ember folyton csak elégedetlenkedik, ha nem sikerül, vagy nem jön be.

 

 

Nyitókép: M5

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik