Az életműdíjas Esztergályos Cecília elárulta, mit vár a jövőtől, s miből merít energiát

2023. május 28. 09:00

Nem szabad görcsösen akarni dolgokat, mert akkor az ember folyton csak elégedetlenkedik, ha valami nem sikerül – vallja a művésznő.

2023. május 28. 09:00
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Esztergályos Cecília színésznő, táncművész, Mészáros Márta rendező, Reviczky Gábor színművész, Romwalter Béla producer és Ternovszky Béla rajzfilmrendező kiemelkedő pályáját méltatta idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.

Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében, 2023. június 9-én este Balatonfüreden, a Kisfaludy galériában kerül majd sor. A június 7–10. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban zajló legnagyobb hazai filmes mustrán az életműdíjasokhoz kapcsolódóan többek között olyan klasszikusokat láthat majd a közönség, mint a Meteo, az Eltávozott nap vagy a Macskafogó.

Az idén 80. születésnapját ünneplő Esztergályos Cecília (a vele készült születésnapi interjúnkat itt olvashatják el) Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, táncművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1960-ban az Állami Balettintézetben végzett mint balettművész, 1968-ban pedig színművész diplomát szerzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Pályafutását a Thália Színházban kezdte, majd a Nemzeti Színházban, a Veszprémi Petőfi Színházban, a József Attila Színházban volt tag. 1991-től 1999-ig a Família Kft. című sorozat állandó főszereplője volt. 2014-től az Újszínház tagja. Több mint ötvenéves pályafutása során közel kétszáz film- és színházi darabban játszott, köztük olyan emlékezetes alkotásokban, mint az Álmodozások kora, az Ajándék ez a nap, a BUÉK vagy a Boldog születésnapot, Marilyn!.

A fesztiválon Monory Mész András ritkán vetített 1989-es Meteo című kultfilmjében és Szabó István Te című felejthetetlen lírai filmetűdjében június 10-én 11 órakor láthatja őt a közönség a veszprémi Hangvillában.

Az életműdíj odaítélése kapcsán lapunk megkereste Esztergályos Cecíliát, aki elmondta, nagyon boldog volt a díj elnyerése miatt, hiszen – ahogy fogalmazott –

Kérdésünkre, mi az, ami ilyen hosszú ideje és ennyire hűségesen a pályán tartotta, azt felelte: „a szerelem, a szakma iránt érzett kiolthatatlan szerelem”. Esztergályos Cecília elárulja: a '81-es, Szörény Rezső által rendezett Boldog születésnapot, Marilyn! című filmes munkájára az egyik legbüszkébb, amelyért San Remóban meg is kapta a legjobb női alakítás díját.

Ezen kívül a kedvencei közé tartozik még a '79-es Ajándék ez a nap Gothár Péter rendezésében, és a Vámmentes házasság, amit Zsombolyai János rendezett. „Erre a három nagy filmre nagyon nagy szeretettel emlékszem” – fogalmazott. Hozzátette: 

A művésznő végül még a Tücsök című nagyjátékfilmet is megemlíti, amelyet Markos Miklós neve fémjelez.

Merre tovább?

Esztergályos Cecília örömmel emlékszik a Família Kft. című sorozatban eltöltött évekre is, amit, mint mondja, '91-től fogva nyolc és fél éven keresztül forgatott.A szappanoperában eltöltött időkről korábban úgy nyilatkozott lapunknak: „Sokan megpróbáltak lebeszélni róla, de ellenálltam.

Ezt pedig a Família Kft-nél megkaptam Gát Gyuritól és Szurdi Mikitől. Az élet engem igazolt, hiszen manapság a legfelkapottabb színészek is napi sorozatokban játszanak.”

Arra a kérdésünkre, merre tovább, s hogy van-e még álommunkája vagy szerepálma, azt felelte: „Az ember azt csinálja, ahová hívják. Előttem a jövő, de álmodni nem álmodok. Nem szabad görcsösen akarni dolgokat, mert akkor az ember folyton csak elégedetlenkedik, ha nem sikerül, vagy nem jön be.

 

 

Nyitókép: M5

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. május 28. 22:01
A szinészek öregkora valóban nagyon szomorú tud lenni. Ezen akkor gondolkodtam el komolyan, - hobbi-pszichológus szemmel is -, amikor meghagattam egy hosszú interjut Alain Delon-nal, aki az egyik kedvenc filmszinészem volt. Az a keserüség, ami belöle áradt, az még kézzel is tapintható volt. A szinészek hozzászoktak az ünnepléshez a tapshoz, ez adja a motiváció nagy részét is. Amikor elmarad a taps, az az elsö nagy pofon. De a második pofon még nagyobb, amikoris a szinász rájön, hogy ö tulajdonképpen nem is a saját életét élte. "Ki vagyok én tulajdonképpen?" kérdése is foglalkoztatja. Egy öreg mérnök átsétálhat a hidon, amit ö tervezett, és a lelkének ez jót tesz. De hogyan tudja magát lelkileg felvidítani egy öreg szinész? A volt kollégák társasága egy darabig gyógyír lehet, de azok is kezdenek elmaradni. Kevés az ami marad, a kitüntetéseket sem lehet állandóan nézegetni...
nempolitizálok
2023. május 28. 15:51
Vérprofi és nagyon nőies. Csak énekesként is befutott volna. Mondjuk a familia Kft. nekem nem jött be, összes részéből talán kettőből néztem pár percet, de ez nem kisebbít semmit, mert ő nem írta, hanem játszott benne.
írmag
2023. május 28. 12:55
A játék valóban az élete mozgatója az életműdíjhoz is, még egy interjúban is professzionálisan tud szerepelni akár nyolcvan évesen is. (és csalhatatlanul, vagy csalhatóan mindig a nő)
uszti89
2023. május 28. 12:45
80 éves és még mindig "vár valamit a jövőtől" Akárcsak Korda és a többi hasonló 75-80-as "sztárok" Ezek azt hiszik, hogy nekik eleve jár még valami.Ha 90 évesek lesznek akkor is. Az átlag magyar életkora messze nem 80 és többségük egy életen át hiába várt valami (jót) az élettől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!