2022 a rekordok éve volt a hazai filmiparban

2022. december 30. 18:00

A Magyarországon készített filmprodukciók regisztrált költése meghaladta a 250 milliárd forintot, világsztárok sora forgatott nálunk Mel Gibsontól Kate Winsletig. Több mint száz magyar alkotás, köztük húsz játékfilm is forgott a Nemzeti Filmintézet támogatásával.

2022. december 30. 18:00
null

A Magyarországon készített filmprodukciók regisztrált költése meghaladta a 250 milliárd forintot, ami mintegy 20 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest. Olyan világsztárok forgattak nálunk, mint Emma Stone, Mel Gibson, Hugh Laurie, Zendaya, Kate Winslet és Alexander Skarsgård. Már a második félidőben van a Nemzeti Filmintézet fóti stúdiókomplexumának átfogó fejlesztése, biztosítva a hazai filmipar versenyképességét. 

Több mint száz magyar alkotás, köztük 20 mozifilm forgott a filmintézet támogatásával:

többek közt a márciusi ifjakról szóló monumentális Most vagy soha!, a Semmelweis Ignác életét bemutató alkotás Koltai Lajos rendezésében, a Tündérkert és az Aranybulla című történelmi sorozatok, valamint Jankovics Marcell utolsó munkája, a Toldi.

Magyar alkotásokat több száz nemzetközi fesztiválon vetítettek 2022-ben is, és több tucat díjjal tüntettek ki világszerte. Óriási büszkeség, hogy

A Nemzet Filmintézet több mint 300 pályázatot dolgozott fel, közülük összesen 85 alkotás kapott gyártási támogatást: mozifilmek, tévéfilmek, sorozatok és animációk egyaránt. A magyar filmörökség hosszú távú megőrzését szolgáló filmdigitalizálási és restaurálási program keretében a Filmarchívum és a Filmlabor összehangolt munkájának köszönhetően több mint 20 filmalkotás teljes körű felújítása valósult meg. Óriási érdeklődés övezte a fiatalokat támogató Inkubátor Programot, ígéretes pályakezdés volt a Kilakoltatás, a Zanox, a Magasságok és mélységek, a Veszélyes lehet a fagyi, és 2023-ban is több friss tehetség vághat bele első egész estés filmjének elkészítésébe. A szakember-utánpótlás érdekében a Nemzeti Filmintézet filmes szakmai képzéseket támogatott, alkotótáboraiban és Fast Forward Programjának rendezvényein több száz fiatal vett részt.

A Veszprém–Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosával együttműködve a filmintézet ismét bemutatta az újdonságok javát a nagyközönségnek a Magyar Mozgókép Fesztiválon, a hazai filmek legnagyobb ünnepén. Telt házas vetítésekkel, közönségtalálkozókkal és nemzetközi szakmai programokkal varázsolt el a Budapesti Klasszikus Film Maraton, amelynek Budapest–Bécs–Hollywood tematikája csaknem húszezer embert vonzott.

A Nemzeti Filminézet minderről évzáró videójában számol be.

 

Nyitókép: Káel Csaba és Mel Gibson, The Continental-forgatás (Fotó: NFI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AndyP
2022. december 31. 07:35
Mar elnezest de a magyar tortenelmi filmeknek a nezettsege eleri az RTL altal krealt agymosasnak szant magyar szenysorozatokat???? Tiltani es gatolni kellene az ilyenfeleket okosan ahogyan a nyugaton csinaljak a liberalis diktatura a nekik nem tettszoket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!