Woodstockot is egy világjárvány idején rendezték meg

2020. május 03. 09:28

A legendás fesztivál idejében is influenzajárvány dúlt a világban.

2020. május 03. 09:28

„Vízöntő korszakbeli Előadás: 3 nap béke és zene", ahogy hirdették 1969-ben a Woodstock Fesztivált. Minden idők talán leghíresebb fesztiválját, ahol négyszázezer ember gyűlt össze és engedte át magát a zenének, is egy súlyos influenza járvány közepette tartották meg.

1968 decemberében érkezett meg az influenza az Egyesült Államokba Hong Kongból, ami aztán több, mint százezer amerikai életét követelte, főként 65 év felettieket, és egymillió áldozatot eredményezett a világban.

Az USA lakossága akkoriban 200 millió volt a mai 328 millió ellenében, így átszámolva ez ma közel negyed millió halálesetet jelentene. Mindezt úgy, hogy az akkori társadalom általánosan egészségesebb, kevésbé elhízott volt. A számok alapján tehát nem volt a jelenlegi koronavírusnál veszélytelenebb az akkori járvány.

Az influenza 1968-69 során egyedül több halálesettel járt Amerikában, mint a vietnámi és a koreai háború együttvéve. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon akkoriban is olyan szigorúan kezelték-e a helyzetet, mint ma, de azt kell lássuk, hogy nem. Semmi sem zárt be, az iskolákba továbbra is jártak a gyerekek és az üzlet is pörgött tovább. Az emberek moziba, étterembe és koncertekre jártak, semmi sem változott meg az életükben épp ezért emlékeik sincsenek a járványról, sőt pont a járvány közepén kezdték szervezni a Woodstock Fesztivált.

A tőzsde történeti mutatóit vizsgálva sem fogunk látni semmilyen visszaesést, ahogy a törvényhozásban keresve se fogunk találni semmilyen, a járvánnyal kapcsolatos korabeli jogszabályt. A média noha beszámolt az influenzáról, de a téma nem rúghatott labdába a címlapokért folyó versenyben a háborúval, vagy a szexuális forradalommal. 

A járvány jött és ment. Közben pedig megrendezték Woodstockot és történelmet írtak. 

 

 

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NagyLaci
2020. május 03. 18:28
Idióta barom! Augusztusban influenza járvány? De remélem van olyan beteg állat, aki ezt az összemosást beveszi.
I am being lied to
2020. május 03. 16:27
Egy fertő. https://www.youtube.com/watch?v=LAwvaYd4zcI
koronaszepe
2020. május 03. 15:25
https://www.youtube.com/watch?v=aKpgb2WrGo0
koronaszepe
2020. május 03. 15:24
Még az ukrán cigány gyerek, Gogol Bordello is bejön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!