Kihunyt egy állócsillag: elhunyt Kirk Douglas

2020. február 06. 06:01

„Miután elmúltál 95, és túlteszed magad a meglepetésen, egyre többször a vállad mögé nézel.”

2020. február 06. 06:01

Százhárom éves korában meghalt Kirk Douglas hollywoodi színészlegenda, megannyi legendás film köztük a Spartacus főszereplője – halálát fia, Michael Douglas jelentette be szerdán a Facebook- és az Instagram -oldalán. Azt írta, óriási fájdalom számára és testvéreinek, hogy meghalt Kirk Douglas. „A világnak egy legenda volt, egy színész a mozi aranykorából, egy emberbarát, aki elkötelezett híve volt az igazságnak, amiben hitt mérvadóak lettek mindannyiunknak (...) Azonban nekem és testvéreimnek – Joelnek és Peternek – egyszerűen az apánk volt”.

Douglas kivándorolt orosz zsidók gyerekeként született 1916-ban az Egyesült Államokban, a New York állambeli Amsterdamban. Több mint 80 filmben szerepelt több évtizeden átívelő színészpályáján. A Lawrence Egyetemen és a Drámai Művészetek Akadémiáján tanult. Színészi pályája a 30-as években kezdődött, akkor vette fel a jól hangzó Kirk Douglas nevet.

A II. világháborúban a haditengerészetnél szolgált, de megsebesült és leszerelt. Folytatta a színészi pályát, amelynek hamar az élvonalába került. Filmes szerepeiben volt drámai hős, megszemélyesített romantikus és modern alakokat, de szerepelt westernekben is. Számos Oscar-jelölést kapott, végül félévszázados filmes karrierjét a tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazták. 1966-ban Budapesten is járt:

Fotó: MTI Archív

Kollégái, pályatársai közösségi felületeteken búcsúztak tőle:

(MTI)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2020. február 06. 16:44
Elképesztő jelenet volt, amikor a Spartacusban kitörnek a rabszolga-képzőből. Meg amikor a gladiátor küzdelem előtt a fekával ülnek a várakozó helyen, a feka halál nyugodtan nézi őt, leendő ellenfelét, Douglas meg zavarban van, nem tudja állni a feka nézését. És aztán ahogy verekednek, ahogy legyőzi őt a feka, és ahogy "felismeri", hogy Spartacus ( Douglas) kiválasztott, és nem öli meg. Az egész film kurva jó volt.
Cassi
2020. február 06. 13:00
Mostanában árnyékot vetett rá, hogy állítólag brutálisan megerőszakolta, véresre verte és leköpdöste Natalie Woodot, amikor 15 évesen egy meghallgatásra ment hozzá (és ez alapján valószínűsíthető, hogy másokat is). Nem vagyok egy #metoo fanatikus, de egy ilyen esetet nem szabadna annyival megúszni, hogy részeg volt és hogy Hollywoodban ez a szokás.
ElBundi
2020. február 06. 11:41
103 ? Ott már nem a bába volt a hibás. Nyugodjon békében.
rojtos
2020. február 06. 10:44
Jó kiállású férfiember volt, remek szerepekkel. Csak szeretni lehetett, arról nem is beszélve, hogy az állánál lévő gödröcskét hengerrel borotválta......már ha igaz egyáltalán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!