György Ádám zongoraművész lett 2017 kulturális nagykövete Amerikában

2017. október 17. 15:02

György Ádám zongoraművészt választotta az Év Kulturális Nagykövetének Amerikában a washingtoni The Hungary Initiatives Foundation kuratóriuma. A művész eddig Miamiben és Clevelandben lépett fel, s játszik még Bostonban és a New York-i Carnegie Hallban is.

2017. október 17. 15:02

A washingtoni The Hungary Initiatives Foundation kuratóriuma György Ádám zongoraművészt választotta az Év Kulturális Nagykövetének Amerikában. Az Alapítvány ezzel az idén útjának indított kulturdiplomáciai kezdeményezéssel kívánja támogatni a magyar kultúra legjavának nagy presztízsű amerikai helyszíneken való bemutatását – olvasható a HIF sajtóközleményében.

„György Ádám kimagasló nemzetközi elismertsége, fiatalok körében elért népszerűsége és egyedülálló személyisége teszi a magyar kultúra tökéletes amerikai nagykövetévé” – mondta el a washingtoni The Hungary Initiatives Foundation igazgatója, Smith Lacey Anna. 

„Ezzel a koncertsorozattal a klasszikus zene legszebb darabjain keresztül tudjuk bemutatni a magyar kultúra nyelvtudástól függetlenül élvezhető, gyönyörű oldalait az amerikai közönségnek. Külön fontosnak tartottuk, hogy György Ádám koncert turnéjának állomásai Amerika olyan nívós koncerttermei lesznek, ahol az amerikai nagyközönség mellett a helyi magyar közösség számára is hozzáférhető lesz ez a világszínvonalú esemény sorozat” – tette hozzá az igazgató. 

 A koncertsorozat a több, mint ötmillió lakost számláló Miami felkapott hangversenytermében, a New World Centerben indult október 7-én, amely egyben jótékonysági koncert is volt. A The Miami Foundationnel együttműködésben a koncert bevételeit ugyanis az Irma hurrikán áldozatainak ajánlotta fel György Ádám. Mint ismeretes, a hurrikán több száz itt lakó magyar családot érintett. 

 Október 16-án a világ egyik leggyönyörűbbnek tartott koncerttermében, a clevelandi Severance Hallban folytatódott a turné. Itt először mutatkozott be a nagyközönség előtt a magyar művész. Cleveland az egyik legtöbb lelket számláló amerikai-magyar közösség szíve is. 
 Az egy évvel ezelőtti elsöprő helyi sikerére való tekintettel György Ádám idén is visszatér Boston városának ikonikus helyszínére, a Faneuil Hallba, ahol 165 évvel ezelőtt Kossuth is megfordult.  

A sorozat október 22-én, New York legelőkelőbb koncerttermében, a Carnegie Hallban végződik, ahová több ezer érdeklődőt várnak a szervezők. Itt legutoljára tavaly lépett fel a művész, akkor teltházas közönség fogadta. 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szekula
2017. október 18. 11:55
Miért nem egy tanyasi stadiont küldünk ki?
Magyari Béla
2017. október 17. 20:34
nagyon jó zenész! inkább iparos mint művész!
Lotti
2017. október 17. 17:57
György Ádám kiváló művész, és szimpatikus szerény egyéniség. Nemcsak komolyzenei műveket ad elő koncertjein, de a fiatalabb generációt megfogó könnyűzenei dallamok parafrázisait is (pl. Beatles dalok). Annak idején zongorajátékával ő nyitotta meg a lengyel - ukrán foci EB-t, egy Chopin művel. Nyaranta zongora kurzusokat tart szülővárosában, Pomázon. Ps. Miami lakossága nem több, mint öt millió, hanem kevesebb mint félmillió. Ettől még a felsorolt helyszínek nyilván a legnívósabb előadótermek.
Megtalálta
2017. október 17. 15:17
Ennek örülök. https://youtu.be/7H99FM6S8rU
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!