Izraeli kvantumugrás?

2017. június 14. 08:30

Ultrabiztonságos kvantuminformatika rendszert fejlesztenek a jeruzsálemi Héber Egyetemen. A rendszer komoly nemzetbiztonsági feladatokban segítheti az országot.

2017. június 14. 08:30

Az izraeli kormány nemzeti kvantumkommunikációs rendszer bemutatódarabjának fejlesztéséről kötött 2,1 millió dolláros szerződést a jeruzsálemi Héber Egyetem (HU) Kvantuminformációs Tudományos Központjával (QISC).

A szerződés célja egyrészt a helyi szakértelem támogatása, másrészt a megfigyelés megelőzése, az adatok titkosságának és a nemzeti infrastruktúrának a védelme.

„A projekttel Izrael vezető helyre kerülhet a legbiztonságosabb kommunikációs rendszerekkel rendelkező országok között” – nyilatkozta Nadav Katz, a HU tanára.

A QISC kutatói a kvantumbiteket megjelenítő „magányos” fotonokra épülő kommunikációs rendszert dolgoznak ki a HU laboratóriumaiban. A szerződést a személyes szféra (privacy) és a nemzeti infrastruktúra megóvásáért felelős Izraeli Védelmi Minisztérium indítványozta.

A 2013-ban indult QISC-ben több mint 20 fizikus, számítástudományi szakember, matematikus, vegyész, filozófus és mérnök dolgozik. A csoport munkájával Izrael előrébb lép a kvantuminformatikában és a kvantumtechnológiák fejlesztésében.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik