WHO: A litvánok isszák a legtöbb alkoholt

2017. május 17. 14:52

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb statisztikái alapján a litvánok fogyasztják a legtöbb alkoholt a világon. A magyarok annyit isznak, mint a lengyelek és a szlovákok.

2017. május 17. 14:52

A litvánok fogyasztják a legtöbb, évi fejenkénti 18,2 liter alkoholt a világon, a térségek közül az európaiak járnak az élen átlag 10,3 liter alkoholfogyasztással a WHO által a 194 tagországról szerdán közzétett legfrissebb, 2016-os adatok szerint. A statisztikai adatok nem bontják le, miből, borból, sörből vagy röviditalból fogyasztanak többet a vizsgált államokban.

Az ENSZ egészségügyi szervezetének honlapján megjelent statisztikák szerint a magyarok évente fejenként 12,3 liter alkoholt fogyasztanak, ugyanennyit isznak a lengyelek, a szlovákok, a lettek vagy a britek. Az észtek valamivel többet, 12,8 litert, míg a németek (11,4 liter) és a franciák (11,7 liter) kicsivel kevesebbet. A legkevesebb alkohol a muzulmán államokban fogy: Líbiában évi 0,1, Kuvaitban 0,2, Egyiptomban 0,4, Indonéziában 0,6 liter. 

A térségeket tekintve Európa lakosai évi átlag 10,3 liter alkoholt isznak, az amerikai kontinensen 8,2 liter fogy évente. A legkevesebbet, 0,7 litert a közel-keleti országok lakói fogyasztanak. A világátlagot tekintve évi 6,4 liter alkoholt fogyaszt a 194 tagország minden egyes lakosa. 

(MTI)
    

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SilentBob
2019. október 26. 19:43
Én a skandinávokat nem látom, pedig tuti elsők között vannak.
ripensia
2019. október 26. 19:43
Már a WHO is Putyincsicska
Csomorkany
2019. október 26. 19:43
Rögtön elhiszem, hogy a litvánok többet isznak, mint az oroszok. Várjatok, erőlködöm picit! Na, sikerült. elhittem. De mégsem.
Dénia
2019. október 26. 19:43
Ez nem szovjet mentalitás kérdése, de még csak nem is kelet-nyugat kérdése. Hanem észak-dél kérdése. Minél északabbra mész, akár keleten, vagy nyugaton, annál durvábban alkoholizálnak a népek. Skandinávia népei ugyanúgy, mint az oroszok. Egyszer meghallgattam egy orosz egyetemi tanár előadását a témában a youtubon. Mondott egy nagyon érdekes dolgot ezzel kapcsolatban, ami nem tudom, hogy igaz-e, de figyelemre méltó. Tudományosan levezette, hogy a délebbi népek ingerküszöbe genetikailag magasabb az alkohollal szemben. Amit a sok-sok ezer éves borkultúrákra vezet vissza. Szerinte az északi népek szervezete genetikailag olyan, hogy sokkal jobban megárt nekik a pia, ezért sokkal könnyebben lesznek függő alkoholisták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik