Már nem annyira menő a PET-palackos sör Romániában

2017. május 10. 09:26

Erdélyben palackozták a világon először műanyag flakonba a sört, lassan viszont visszatérhetnek az üvegesek.

2017. május 10. 09:26

Két százalékkal csökkent a PET-palackos sörfogyasztás piaci részesedése Romániában. Főként az üveges sörök előretörése miatt csökkent a műanyag palackos sörök aránya, de továbbra is ez a legnépszerűbb forma: még mindig PET-palackban értékesítik a sörök több, mint felét Romániában – számol be a Maszol.ro.

1998-ban a Bere Mureș palackozott először sört műanyag flakonba, ezt követően pedig egyre népszerűbb lett ez a csomagolási forma. Romániában a kezdetek óta évről évre egyre népszerűbb a PET-palackban árusított sör, most viszont megtört a trend.

Az üveges sör térnyerése annak tudható be, hogy a vásárlók egyre inkább a prémium kategóriás, minőségi termékeket keresik” – értkelte a helyzetet Julia Leferman, a Romániai Sörgyártók Egyesületének vezérigazgatója.

Azt hiszem, hogy a PET részaránya idén is csökkenni fog. Előbb-utóbb 50 százalék alá esik majd, de hogy ez mikor következik be, nem lehet megjósolni” – mondta Sakar Shaine, a szakmai érdekvédelmi szerveződés elnöke. 

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. május 13. 15:53
Durván indexesedik a mandiner.
Gregorius
2017. május 10. 22:25
Sorry, "kifelejtettem"
Gregorius
2017. május 10. 22:23
Kifelejtetem, a német rendszer mögött egy rendkívül bonyolult, számítógépes azonosításon alapuló mechanizmus van. Azt is ki kellett egészíteni speciális, nem hamisítható cimkék alkalmazásával azért, hogy más országokból származó palackok ne kerüljenek a rendszerbe. ( Többet fizetnek vissza, mint amennyit a műanyag ér...A különbözetet a német piacra vivő vállalkozás állja azzal, hogy megveszi a spec. azonosítót)
Gregorius
2017. május 10. 22:16
A Környezetvédelmi Minisztérium aztán az Illés vezette államtitkárság is többször nekifutott annak, hogy újból elterjessze a betétdíjas (lehetőleg újratölthető) rendszereket, ami viszont meghiúsult az ipar, az importőrök és sajna a vásárlók ellenállásán (sor az üvegvisszaváltók -kézi vagy gépi- előtt...) Az üveg nem tudja kiszorítani a műanyagot mert fajlagosan sokkal kevesebb energia kell a polimer palackok előállításához. (Kb. négyszeri újrahasználat kell ahhoz, hogy jobb legyen...) A sör és a bor kivételnek számít ( a németek már 20 éve próbálkoztak egy PET származékkal), a fogyasztók viszont ragaszkodtak az üveghez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik