Stephen Hawking: Fekete lyukak – A BBC Reith-előadásai

2017. április 12. 11:57

Mi is van ezekkel a fekete lyukakkal? Hogyan keletkeznek? Tényleg nem juthat ki belőlük semmilyen információ?

2017. április 12. 11:57
Pomsár Péter

Érdemes kiemelni a fordítást is, amely dr. Both Előd, a Magyar Asztronautikai Társaság alelnöke avatott munkája, aki fordítóként és lektorként korábban is közreműködött Hawking műveinek magyar kiadásainál. A szöveg nem csak egy szép- vagy szórakoztatóirodalmi műnél fontos, a tudományos-ismeretterjesztő munkáknál is nagyon komoly szerepe van. Ráadásul ilyenkor különösen sokat számít, ha a fordító ért is az adott területhez (ez persze irodalmi szövegeknél is fontos), így lesz igazán jól befogadható, gördülékeny és könnyen értelmezhető az eredmény, amire ez a könyvecske is jó példa.

Stílusából és szerkezetéből adódóan a Fekete lyukakat már érdeklődő középiskolásoknak is szívesen ajánlom, tényleg csak minimális előzetes ismereteket igényel a témával kapcsolatban, de a szükséges infókat menet közben is össze lehet szedni tíz perc wikipédiás keresgéléssel. Aztán ha megfogott a csillagászat és a fizika, akár Hawking további munkáival is lehet folytatni, ezeknek és a vele kapcsolatos egyéb írásoknak a listáját megtaláljátok a kötetben is. Ha valaki már túl van néhány komolyabb könyvön és cikken, a korábban olvasottak felidézése, a szórakoztató stílus és a magyar kiadás igényessége (illusztrációk, keményfedél, védőborító stb.) miatt lehet érdemes kézbe venni a kötetet, Hawking-rajongóknak pedig minden bővebb indoklás nélkül is kötelező ☺.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!