Borkulturális, mi több, borbár-kulturális mozgalomként definiálja magát az az újonnan létrejövő szerveződés, amely a Doblo Wine & Bart, a 0,75 bistrót, a Palackot, az Andante Borpatikát, a Köz’Pontot, az ETAP Wine Bart, a Tasting Table-t, a VinoPiano Borbárt, továbbá a Bortársaságot, a Sebestyén Pincét (Szekszárd) és a Németh Richárd által szerkesztett Wine Flow nevű boros oldalt tömöríti.
A kezdeményezés első körben egy egyenpalackozású bort, egy bisztróstílusúra hangolt, csavarzárral ellátott, szekszárdi kékfrankost kíván létrehozni. A választással a Kárpát-medencei szőlőfajták népszerűsítése a cél, így a jövőben a „bárbor”-szortiment további helyi fajtákkal fog bővülni. A mozgalom fontosnak tartja a tudatos, minőségi és mértékletes borfogyasztást, amely népszerűsítésére közös programokat – borbártúrákat, közösen szervezett vidéki pince- és dűlőtúrákat, egymásnál történő vendégszerepléseket – dolgoz ki. A mozgalom első aktivitása a fent említett, közösen létrehozott kékfrankos bor, amelynek alapanyagát a szekszárdi Sebestyén Pince biztosítja.