Így áll manapság a szlovák fantasztikum

2016. november 25. 11:57

Két szerzőt és négy könyvet ajánlanak nekünk a szlovák kollégák. Ezek közül egyik a 2003 óta létező Fantázia-díjra idén jelölt húsz legjobb novellából összeállított antológia. Egyébként az összes kiadó a friss művekre koncentrál, a klasszikusokat úgyis kiadják majd a csehek. Közép-európai SFF-körkép, negyedik rész: Szlovákia.

2016. november 25. 11:57

Az angolszász könyvpiacról szinte mindent tudunk, a fontos címek pedig rendre meg is jelennek magyarul. De mi történik a szomszédban? Milyen a közép-európai fantasztikum helyzete? Új sorozatunkban helyi olvasók és írók segítségét kértük, mikor azt kérdeztük tőlük: milyen hazájuk fantasztikuma? Mi volt idén az öt legjobb könyv?

Aki Szlovákiából válaszol: Ivan Alaksa.

*

Régre visszanyúló hagyománya van a szlovák sci-finek. Az első ilyen mű egy regény hosszúságú történet volt Gustáv Reusstől (1818-1863), a Hviezdoveda alebo Životopis Krutohlava. Az 1856-ban, hét évvel az első Verne-regény előtt született történetben a főhős egy ballonnal száll a Holdra.

A szlovák fantasztikum 1990 után pörgött fel igazán. Az első nagyobb hatást a Gustáv Reussről elnevezett, novelláknak járó díj fejtette ki 1990-ben, kitermelve a friss hangok egy új generációját. A második fontos esemény a 2011-ig működő Fantázia nevű szlovák SF-magazin megalapítása volt 1997-ben. 2003-ban a magazin is novelláknak járó díjat alapított Cena Fantázie, azaz Fantázia-díj néven: az évek alatt erre kilencszáz szerző nevezett. A díjra jelölt művekből eddig tizenegy antológia és három e-könyv jelent meg; a legfrissebb antológia, Fantázia 2016 című éppen idén novemberben. A díjat manapság a Fantázia civil szervezet szervezi a legnagyobb szlovák könyvesboltlánccal, a Martinus.sk-val közösen. 2014 óta van a díjnak angol verziója is Fantasy Award néven, ehhez kapcsolódóan pedig meg is jelent az első angol nyelvű szlovák fantasztikus antológia.

Az antológiákat a Fantázia Media, az egykori magazin kiadója adja ki. Ezen kívül fantasztikummal foglalkozik még kifejezetten az Artis Omnis és a Hydra – ők főleg szlovák, alkalmanként pedig cseh fantasztikus szerzők köteteit, novelláit gondozzák. Rajtuk kívül a nagyobb kiadók is foglalkoznak zsánerművekkel, köztük az Ikar és a Slovart – ők közölnek hazai és külföldi szerzőket is. Két másik nagyobb kiadó, a Tatran és a Fragment főleg külföldi zsánerműveket közölnek. És persze van még egy sor kisebb kiadó is.

Az összes kiadó a friss művekre koncentrál. A szlovák olvasók rengeteg cseh könyvet is olvasnak, és mivel egy sor cseh kiadó foglalkozik klasszikus SFF-művek kiadásával, Szlovákiában nincs igény és pénz erre. Persze ettől függetlenül néhány szerző megjelent szlovákul is, mint J. R. R. Tolkien, Douglas Adams, Stephen King, Edgar Ellen Poe, Ray Bradbury vagy H. G. Wells. A legtöbb Szlovákiában is megjelenő friss szerző pedig nemzetközileg elismert név, mint G. R. R. Martin, J. K. Rowling, Andy Weir, Suzanne Collins, Neil Gaiman, ErnestCline, Paul Hoffman, Patrick Rothfuss, vagy Terry Pratchett. Az angolszász szerzőkön kívül pedig ott van Oroszországból Dmitry Glukhovsky és Lengyelországból Andrzej Sapkowski.

A legrégebbi, ma is működő találkozó az 1985 óta a hegyvidéken megrendezett, ünnepi Tatracon. A legnagyobb találkozó az Istrocon, ami először, 1988-ban helyi, pozsonyi találkozó volt; majd 1999-től országos rendezvénnyé vált olyan díszvendégekkel, mint Andrzej Sapkowski, Mike Resnick, Ted Raimi, Harry Harrisson, Michael Sheard, John Howe és Craig Parker. 2003-tól kezdve mások kezdték szervezni az Istrocont, ami manapság leginkább anime/manga-rajongóknak és videójátékosoknak szóló, tízezer vendéget vonzó találkozó lett, de még ma is több, sci-fihez, fantasyhez és horrorhoz kapcsolódó programja van.

Vannak kisebb találkozók is Szlovákiában, mint az AnimeShow (Pozsony), SlavCon (Pozsony), Kozmodrom (Pozsony), PegasCon (Eperjes), PaffCon (Poprád).A szlovák rajongók ezeken kívül még a cseh találkozókat (Festival fantazie, PragoCon, FenixCon) is látogatják. Van még egy kicsi, 1982 óta a mai napig megrendezett közös szlovák-cseh találkozó is, a ParCon, ami minden évben vándorol a két ország között.

A szlovák fantasztikummal minden hónapban egy oldalon foglalkozik a negyeik legnagyobb szlovák napilap, a SME könyvszekciója. A Fantázia magazin kiadásának befejezése után voltak próbálkozások egy fantasztikus e-magazinnal Jupiter néven, de ez nem volt sikeres. A legfontosabb weboldal ma a Scifi.sk hírekkel, cikkekkel és novellákkal. A szerzői bázis folyamatosan kommenteli az új műveket, aminek egyfajta workshop-jellege van. Ezek a művek aztán gyakran sikeresek is a novellaversenyeken.

A másik fontos oldal a Fandom.sk, ami gyűjtőoldalként működik. De a legtöbb dolog mégis Facebook-oldalakon és -csoportokban történik.Az egyik ilyen csoport a “Slovak science fiction and fantasy”, a fontos FB-oldalak pedig a Scifi.sk, a Casopisfantazia, a Cenafantazie, a Fantasy svet és a Riddick’s realm.

Két szerzőt emelnénk ki mindenképpen, akik folyamatosan szerepelnek a bestseller-listákon, és egyébként az írásból is élnek:

Juraj Červenák első sorozata a Čierny Rogan című, hatodik és kilencedik század között játszódó történelmi fantasy volt. A második ugyanebben a műfajban, de Oroszországban, a tizedik században játszódik; a harmadik pedig Báthory kapitány kalandjairól szól a magyar-török háborúk idején. Az utolsó szériája egy tizenhatodik században játszódó történelmi krimisorozat. Legutóbbi, idei könyve a Diabol v zrkadle (Ördög a tükörben).

Jozef Karika horror-regények és misztikus thrillerek bestseller-írója. Történelmi, és napjainkban játszódó történeteket is ír. Legutóbbi regényében, a Trhlinában (Repedés) emberek tűnnek el napjaink Szlovákiájában, és az olvasó egyszerűen nem tudja eldönteni, hogy mi valós belőle, és mi csak az író kitalációja.

Ezen kívül izgalmas volt még idén:

  • Janko Iša: Temnota z Pressburgu (Pressburg árnyai) – Egy képregény-, főleg Sin City-stílusú, akciódus egény posztapokaliptikus és misztikus elemekkel.

  • Fantázia 2016 – A húsz legjobb novella a 2016-os Fantázia-díjra beküldött alotások közül.

  • Anton Stiffel: Zabudnutý vesmír (Elfelejtett űr) – A szerző novelláiak gyűjteménye a hard sci-fitől a romantikus elemekkel tarkított űroperáig.

  • Mark E. Pocha: Krajina kanibalov (Kannibálok országa) – Kisregény sok gyilkossággal, vérrel és szexszel. 

*

A cikksorozat összes része a Közép-európai SFF-körkép címke alatt elérhető, de érdemes követni Facebook- vagy Moly-oldalunkat is.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!