Arany elixír: szlovén furminttal együtt ajánlják a tokaji borokat

2016. augusztus 19. 11:01

Egy szlovén furmint kíséretében választott tokaji borokat a hét borának a The Guardian hétvégi kiadása, a The Observer. A Szent Tamás Pincészet boraira, a Dereszla száraz házasítására és a Disznókő arany elixírként jellemzett ötputtonyos aszújára esett Nigel Slater rovatvezető választása.

2016. augusztus 19. 11:01
Bukovics Martin

Az egyik legbefolyásosabb brit napilap, a The Guardian hétvégi kiadásában, a The Oberserverben egy szlovén furmint kíséretében mutattak be két tokajit, kvázi a hét szőlőfajtájának választva a furmintot. Nigel Slaternek, az Oberver gasztrorovatának vezetőjének azért pont erre a fajtára esett a választása, mert megfigyelései szerint egyre gyakrabban lát közép- és kelet-európai furmintokat a brit boltok polcain.

A legfrissebb, 2015-ös adatok szerint 183 ezer példányban megjelenő Observerben a szerző a furmintot úgy mutatja be, mint a tokaji édesborok gerincét adó közép-kelet-európai szőlőfajtát, ami száraz iskolázásban tiszta és sokrétű borokat képes adni. Ennek példájaként mondjuk pont egy szlovén bort sikerült találnia Nigel Slaternek: a Jeruzsálem-hegyi Puklavec borászat pikáns mandarinos, citromos, virágos furmintját.

A másik általa ajánlott száraz tokaji a Dereszla Tokaji Dry. Még mielőtt azonban rátérne a konkrét borra, ír egy sort arról, hogy aki száraz furmintot keres, Tokaj-Hegyaljánál jobb helyen sehol nem tudna járni. Először az ASDA üzletlánc egyik sajátmárkás termékét ajánlja, majd a mádi Szent Tamás Pincészet Mád- és Dongó-furmintját magasztalja az egekbe, kiemelve utóbbi szerinte Chablis-hoz hasonlítható ásványos karakterét. A képpel is szereplő Dereszla-bor kapcsán megjegyzi, ebben muskotály és hárslevelű is van, ami által illatosabb, gyümölcsösebb lesz a bor.

Nigel Slater végül eljut a borok királyához, a királyok borához is. Nem is választhatott volna jobb példát a botritiszes édesborok jóságának demonstrálására a Mezőzombor határában elterülő Disznókő birtok 2007-es ötputtonyos aszújánál. A szerző szerint a furmint bár szárazan is remek, igazán botritizálódva mutatja meg a benne rejlő nagyságot – mint ahogy Sauternes-ben teszi ezt a sauvignon blanc és a semillon, vagy éppen német és osztrák borvidékeken a gyakorlatilag bármi. A csak arany elixírnek nevezett Disznókő-aszúról a narancslekvár és a méz édessége jutott Slater eszébe.

*

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik