Döntöttek a szlovákok: katonákat küldenek a válság kellős közepébe
„A feszültség fokozódása érezhető” – mondta a szlovák védelmi miniszter.
Terjedelmes cikkben foglalkozik a szlovákiai Tokajt alkotó pár településsel a New York Times, felfedezetlen kincsnek és a magyarországi Tokaj-Hegyalja árnyékában lévőnek nevezve a kevesebb, mint 1000 hektárnyi szőlőterülettel rendelkező területet.
A New York Times augusztus 21-i print kiadásában fog megjelenni Miroslava Germanova A Szlovákiában egy borvidék rivaldafényre vár című írása, ami nemrég került fel a lap internetes oldalára. A Pozsonyban élő, nemzetközi lapoknak dolgozó újságíró cikkét azzal kezdi, hogy a jelenleg Szlovákiában található borvidék településein hiába vár bárki is franciaországi és olaszországi élményeiből kiindulva nagy életet, turistákat és profin kiépített borturizmust, ne tegye, a világ fontos borvidékei között ugyanis csak a magyarországi Tokajt tartják számon. „Ám a szlovákiai Tokaj, amely valaha a Magyar Királyság része volt, a magyar Tokaj árnyékában maradt” – írja a szerző.
Jaroslav Macík borász a New York Times-nak nyilatkozva azt mondta, a szlovákiai Tokaj felfedezetlen kincs. A Körkép hírösszefoglalója szerint az amerikai napilap a tokaji édesborok készítéséhez szükséges alapanyag és technológia ismertetése mellett említést tesz arról is, hogy a borvidék Szlovákia délkeleti részén található, Kassától megközelítőleg egy órányi útra. Emellett további érdekességként azt is kiemeli, hogy a szlovákiai Tokaj, a sokkal fejlettebb magyarországi Tokajjal szemben jóval olcsóbb.