Népes és lelkes magyar szurkolói csapat buzdítása mellett kezdett versenyfogásainak elkészítésébe Széll Tamás a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or budapesti kontinensdöntőjének második, szerdai napján. Az Európa-döntőn húsz csapat versenyez, közülük tízen kedden már elkészítették versenyfogásaikat: egy haltányért dunai kecsege és kaviárjának felhasználásával, illetve egy vadtálat magyar gímszarvas borjúból.
Bíró Lajos séf, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia korábbi elnöke az MTI-nek elmondta, a versenyzők elbeszéléséből kiderült: kecsegével nem igazán dolgoztak még. Az ilyen versenyeken általában nyelvhal, rombuszhal vagy hasonló fajták szoktak alapanyagként feltűnni, a kecsege másfajta hús – hangsúlyozta, hozzátéve: „most megmutatjuk azt is, hogy milyen a magyar vad, erre a két alapanyagra igazán büszkék lehetünk”.
Az északiak az egyik legnagyobb esélyesei a versenynek
Bíró Lajos értékelése szerint kiváló az idei verseny színvonala, noha olyan tálat, mint amilyet a 2012-es brüsszeli kontinensdöntőben a svéd versenyző készített, most még nem lehetett látni. Nagyon jó volt a hala a norvég és az izlandi versenyzőnek, de egyiküknél a hús már egy kicsit elcsúszott. A nagy esélyesek idén is a norvég, a svéd, a dán és a francia induló, de jó a finn csapat is, és van egy erős középmezőny; az észtek idén gyengébbnek tűnnek. Széll Tamás jól dolgozik – szólt a csapatok munkájáról. Sok új versenyző és coach (tréner) is feltűnt idén, több helyen cserélődött a helyi Bocuse d'Or Akadémia elnöke is – emlékeztetett Bíró Lajos.
Pohner Ádám séf a Bocuse d'Or 2015-ös világdöntőjén commis-ként segítette a 13. helyen végzett Molnár Gábort, idén pedig már önállóan is elindult a Bocuse d'Or nemzeti selejtezőjén. A mostani kontinensdöntőn a hústálak tálalásában vesz részt. Beszámolója szerint a hústálak minősége kedden némileg vegyesnek tűnt, de voltak jó munkák: a legerősebbek talán a finn és a norvég csapat voltak.
A fiatal séf úgy vélte, a magyar alapanyagok nem jelentenek számottevő előnyt Széll Tamás számára, hiszen a többi csapat is ezekkel készül már három hónapja, így volt idejük jól megismerniük a dunai kecsegét és a magyar gímszarvast. A népes hazai szurkolócsapat buzdítása biztosan hatalmas támogatást jelent Széll Tamásnak, noha a versenyzők ilyenkor természetesen igyekeznek minden boxon kívüli ingert kizárni – mondta el Pohner Ádám.
A gasztronómia hozzájárulhat egy ország gazdasági sikerességéhez