Szépen zöldellnek a szőlőskertek a Badacsonyi borvidék tanúhegyein, pedig a naptár már októberre fordult. Más meleg nyarú években már augusztus végén a vízhiánytól sárgállani kezdenek a levelek. Az idei évben azonban eddig mindent megkapott a szőlő, amit szeret, esőt-napfényt, hideget-meleget, és mindig akkor, amikor a legjobban szüksége volt rá.
Amíg pedig zöld a szőlőlevél, addig dolgozik a klorofill, termeli a fürtökbe a cukrot és az aromákat, illetve termelné, de sok helyütt már leszüretelték a késői érésű fajtákat is. Sok pincészet már befejezte a feldolgozást. Mi még az úgynevezett „nagyszüretben” vagyunk, amikor a munka inkább fáradtság, mint szórakozás.
Ezt követi majd úgy 10 nap múlva a szívünknek legkedvesebb „késői szüretelés”, amely majd áthúzódik novemberre is. A számok nyelvére lefordítva, családunk badacsonyi, egri és tokaj-hegyaljai pincészeteiben a várható 18 millió kilogramm szőlőből az augusztus 6-i szüreti kezdés óta 14 milliót dolgoztunk fel és mintegy 4 millió kiló van még tőkén. Idén mintegy 50 százalékkal több bort készítünk, mint tavaly.
A növekedés kisebb részét a nagyobb termés, nagyobb részét szőlőtermelő partnereink számának növekedése adja. Oka pedig, hogy jövő évben is a piacok jelentős bővülésére számítunk és az idei évi kiváló minőségből érdemes a szokásosnál jobban feltankolni.
Két fajtából az új évjáratok már a boltokban és az éttermekben vannak.