Így még biztosan nem látta a Balaton leglátványosabb jégpályáját! (VIDEÓ)
Egy kilométer hosszan lehet korcsolyázni a balatonfüredi Tagore sétányon.
Az új borok az előző évjáratokhoz képest meglepően illat- és ízgazdagok, ez látszik a 2015-ös évjárat legjellemzőbb alaptulajdonságának. Varga Péter, a badacsonyörsi Varga Pincészet tulajdonosa értékelte a 2015-ös szüretet.
Szépen zöldellnek a szőlőskertek a Badacsonyi borvidék tanúhegyein, pedig a naptár már októberre fordult. Más meleg nyarú években már augusztus végén a vízhiánytól sárgállani kezdenek a levelek. Az idei évben azonban eddig mindent megkapott a szőlő, amit szeret, esőt-napfényt, hideget-meleget, és mindig akkor, amikor a legjobban szüksége volt rá.
Amíg pedig zöld a szőlőlevél, addig dolgozik a klorofill, termeli a fürtökbe a cukrot és az aromákat, illetve termelné, de sok helyütt már leszüretelték a késői érésű fajtákat is. Sok pincészet már befejezte a feldolgozást. Mi még az úgynevezett „nagyszüretben” vagyunk, amikor a munka inkább fáradtság, mint szórakozás.
Ezt követi majd úgy 10 nap múlva a szívünknek legkedvesebb „késői szüretelés”, amely majd áthúzódik novemberre is. A számok nyelvére lefordítva, családunk badacsonyi, egri és tokaj-hegyaljai pincészeteiben a várható 18 millió kilogramm szőlőből az augusztus 6-i szüreti kezdés óta 14 milliót dolgoztunk fel és mintegy 4 millió kiló van még tőkén. Idén mintegy 50 százalékkal több bort készítünk, mint tavaly.
A növekedés kisebb részét a nagyobb termés, nagyobb részét szőlőtermelő partnereink számának növekedése adja. Oka pedig, hogy jövő évben is a piacok jelentős bővülésére számítunk és az idei évi kiváló minőségből érdemes a szokásosnál jobban feltankolni.
Két fajtából az új évjáratok már a boltokban és az éttermekben vannak.
Csabagyöngyénk szeptember elején, irsaink már a múlt héten kapható volt. Az új borok az előző évjáratokhoz képest meglepően illat- és ízgazdagok, ez látszik a 2015-ös évjárat legjellemzőbb alaptulajdonságának, hiszen még az évjáratra nem érzékeny korai fajtáknál is jól érezhető. A kiváló aromák annak köszönhetők, hogy a növény egész évben jól érezte magát, nem bántották a téli és tavaszi fagyok, sok napot és esőt kapott, az esőhöz mindig élénk szeleket és utána napsütést, hogy a lombok gyorsan felszáradhassanak. Fontos volt, hogy október első napjaiban megjöjjenek a hideg éjszakák, amelyek a „késői” típusú ízek és illatok alakítják ki és a hideg éjszakákra meleg 20°C feletti napsütéses nappalok következzenek.
A nagy ingadozás a szőlő számára legkedvezőbb hőmérséklet-tartományban általában nagy borokat szül. A korai és középérésű kékfajták már töppednek, a fehérek pedig aszúsodnak is. A már kierjedt tételekkel is nagyon elégedettek vagyunk, minőségük messze meghaladja az előző éveket, a legnagyobb reménységeink azonban még a szőlődombokon vannak.
Családunk az idei évben, hogy meg tudjon felelni a növekvő piaci keresletnek, több mint 400 millió forint értékben fejlesztette termelőkapacitásait. Ez az összeg a jövő évben el fogja érni az 1 milliárd forintot, ha pedig a fejlesztésekhez uniós támogatás is rendelkezésre állna, akkor annak összegével tovább bővülhet.