Itt vannak az időpontok: ekkor nyitnak az adventi vásárok!
A karácsonyi hangulathoz már az adventi vásár is automatikusan kapcsolódik, ezért a Mandiner is összeszedte, hova és mikor érdemes elnézni.
Aki a borkészítésre fókuszál és nem a szőlőértékesítésre, annak mindenképp érdemes még várnia 1-2 hetet a közép és kései fajtákkal, ezek a tételek most szépen érnek – írta az egri Almagyar borásza a Mandiner.bornak küldött szüreti helyzetjelentésében.
„Az idei évről bármi végérvényeset korán lenne nyilatkozni, mert a szőlőink nagy része még kint van.
Az már most elmondható, hogy 2015-ben is a már megszokott szélsőségekkel kellett szembenézni. Extrém meleg kevés csapadékkal. Bár ez utóbbi jócskán esett, de kicsit későn, az elmúlt egy hónapban. Az egri borvidéken ez összesen 190 mm jelentett. Aki a borkészítésre fókuszál és nem a szőlőértékesítésre, annak mindenképp érdemes még várnia 1-2 hetet a közép és kései fajtákkal, ezek a tételek most szépen érnek.
Évről évre vizsgáljuk azt is, hogy dűlőink milyen minőséget adnak a fajta és a terhelés szempontjából. A korai fajtákon: menoir, leányka, zweigelt, pinot noir – azt lehetett látni, hogy kisebb terheléssel sokkal jobb szőlőket lehetett szüretelni. Ezt azért emelném ki, mert a borvidékünkön ezek a fajták a 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013-as évjáratokban magas minőséget adtak nagyobb hozamokkal is. Ez köszönhető volt ezekben az években a szép hosszú ősznek Egerben. Fontos ezt kiemelni, mert kis országunk egyre nagyobb változékonysággal lep meg minket, lásd a tavalyi év. (Én Egerről beszélek, de minden régió egyre másabb, változékonyabb). Mindenesetre 2015 szépnek mutatkozik, de erről majd hat hónap múlva tudnék bővebben beszélni.”