Végre egy brüsszeli döntés, mely egy irányba mutat a magyar nemzeti érdekkel
A román-magyar gazdasági együttműködés egy újabb lendületet kap.
Miközben Csíkszeredában a hétvégi városi napokon kapható sörök mibenléte miatt kitört a nyilatkozatháború, a Mandiner munkatársa meglátogatta a helyi, kis sörgyár csíkszentsimoni gyárát. Kézműves sör-e az Igazi Csíki Sör? Képriport.
Erről az útról érkezünk be a csíkszentsimoni vasútállomás mellett található üzembe. Az alsócsíki településhez délnek kell venni az irányt Csíkszeredától (már ha arról érkezünk). Már érkezéskor kellemes malátaillat száll a levegőben. Vendéglátónk megjegyzése szerint lehet, hogy merészség volt ilyen közel a szeredai Heineken-gyárhoz települni.
Indulásként a fogadóhelységben szűretlen sört kóstolunk: ezt nem lehet kapni kereskedelmi forgalomban, vagy csak kivételesen, mivel pár órán belül el kell fogyasztani a benne zajló folyamatok miatt, magyarán megromlik.
A fogadószoba egyik asztalának lábai praktikusan vasúti sínből készültek.
Itt felügyelik a sörkészülés misztikus folyamatát.
Itt zajlik a sörkészülés misztikus folyamata. Mint megtudjuk: a gyárban kétféle sör készül, az Igazi Csíki és a Székely Sör. A recept egy majd' ötszáz éves recept modernizált változata, a végleges változatot kóstoltatások folyamán választották ki a kidolgozott variációk közül. A két recept más, nem egy alapot higítanak különféleképpen, mint a multik. Egy nap 12 menetben 6 adag sör készül.
Ott főződik a sör.
Vendéglátónk kérdésünkre, hogy mennyiben mondható kézművesnek az Igazi Csíki, azt mondja: részben, mivel a gyártás már automatizálódott, de számos részfolyamathoz van szükség kézi tevékenységre.
Itt palackoznak.
Eladásra készen áll az Igazi Csíki. Épp fültanúi vagyunk egy emelt hangú beszélgetésnek, amelyben azon vitatkoznak, hova kellene először kivinni a megrendelt söradagokat. Egyes megrendelők ugyanis panaszkodnak rá, hogy ha nekik már csak hétfőn jut a helyi sörből. Úgy tűnik, a megrendelések mennyiségére nem lehet panasza a manufaktúrának.
Egyes kocsmákban szabályos kvótákat vezettek be: egy székely bácsi egy nap maximum három Igazi Csíkit ihat, hogy maradjon a többi székely bácsinak is.
Kreatívak a kreatívok.
A székely zászló természetesen elmaradhatatlan.