Itt készül az Igazi Csíki Sör

2015. augusztus 10. 12:00

Miközben Csíkszeredában a hétvégi városi napokon kapható sörök mibenléte miatt kitört a nyilatkozatháború, a Mandiner munkatársa meglátogatta a helyi, kis sörgyár csíkszentsimoni gyárát. Kézműves sör-e az Igazi Csíki Sör? Képriport.

2015. augusztus 10. 12:00
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Erről az útról érkezünk be a csíkszentsimoni vasútállomás mellett található üzembe. Az alsócsíki településhez délnek kell venni az irányt Csíkszeredától (már ha arról érkezünk). Már érkezéskor kellemes malátaillat száll a levegőben. Vendéglátónk megjegyzése szerint lehet, hogy merészség volt ilyen közel a szeredai Heineken-gyárhoz települni.

Indulásként a fogadóhelységben szűretlen sört kóstolunk: ezt nem lehet kapni kereskedelmi forgalomban, vagy csak kivételesen, mivel pár órán belül el kell fogyasztani a benne zajló folyamatok miatt, magyarán megromlik.

A fogadószoba egyik asztalának lábai praktikusan vasúti sínből készültek.

Itt felügyelik a sörkészülés misztikus folyamatát.

Itt zajlik a sörkészülés misztikus folyamata. Mint megtudjuk: a gyárban kétféle sör készül, az Igazi Csíki és a Székely Sör. A recept egy majd' ötszáz éves recept modernizált változata, a végleges változatot kóstoltatások folyamán választották ki a kidolgozott variációk közül. A két recept más, nem egy alapot higítanak különféleképpen, mint a multik. Egy nap 12 menetben 6 adag sör készül.

2015-07-30_15_40_56.jpg

2015-07-30_15_42_26.jpg

Ott főződik a sör.

2015-07-30_15_42_30.jpg

Vendéglátónk kérdésünkre, hogy mennyiben mondható kézművesnek az Igazi Csíki, azt mondja: részben, mivel a gyártás már automatizálódott, de számos részfolyamathoz van szükség kézi tevékenységre.

2015-07-30_15_43_29.jpg

2015-07-30_15_47_29.jpg

2015-07-30_15_48_49.jpg

2015-07-30_15_57_30.jpg

Itt palackoznak. 

2015-07-30_15_53_20.jpg

2015-07-30_15_57_37.jpg

Eladásra készen áll az Igazi Csíki. Épp fültanúi vagyunk egy emelt hangú beszélgetésnek, amelyben azon vitatkoznak, hova kellene először kivinni a megrendelt söradagokat. Egyes megrendelők ugyanis panaszkodnak rá, hogy ha nekik már csak hétfőn jut a helyi sörből. Úgy tűnik, a megrendelések mennyiségére nem lehet panasza a manufaktúrának. 

2015-07-30_16_02_24.jpg

Egyes kocsmákban szabályos kvótákat vezettek be: egy székely bácsi egy nap maximum három Igazi Csíkit ihat, hogy maradjon a többi székely bácsinak is.

Kreatívak a kreatívok.

2015-07-30_16_16_05.jpg

A székely zászló természetesen elmaradhatatlan.

Amerika választ! Kövesse élőben november 5-én a Mandiner Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján!

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MINDEN SÉMIT KIRAKNI EURÓPÁBÓL
2015. augusztus 10. 23:36
pesti hipszter majmokon kívül állította valaki, h kézműves sör?
Akitlosz
2015. augusztus 10. 17:55
"lehet, hogy merészség volt ilyen közel a szeredai Heineken-gyárhoz települni." Ebből is látszik, hogy dúl a valódi konkurenciaharc. Német autógyárak, Audi, BMW, Mercedes, sohasem települnek és nem is települnének egymás közelébe. Mert mindegyik olcsón akar foglalkoztatni, s nem szeretnék hogy egy adott környék munkavállalóinak választási lehetőségük legyen és bérverseny alakulhasson ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!