Az egri borvidéken immáron 17. alkalommal adták át csütörtökön Az év egri bortermelője díjat, amelyet most Demeter Csabának ítéltek oda. Az egri hegyközség tagjai szavaznak minden évben arról, hogy melyik helyi borászt illetheti meg ez a kitüntetés, és ez alapján a hegyközség kilenctagú választmánya dönt végül a díj odaítéléséről.
A Demeter Pincészet számára a számos külföldi és hazai díj után különösen fontos elismerés ez, hiszen ez a közvetlen környezet visszaigazolása, hogy jó úton járnak. A Bükk hegység déli lankáin elterülő egri borvidéken, a Kőlyuk pincesoron készíti borait Az év egri bortermelője 2014 díj újdonsült tulajdonosa, Demeter Csaba.
Jövőre lesz 20 éve annak, hogy a borász átvette és megreformálta a már 1886-tól működő családi birtokot és pincészetet Egerben. „Amit egyik évben megtanultunk, azt a következő évben felülírja a természet. Minden év hoz valami ismeretlent, ezzel meg kell birkózni és elkészíteni újra a jó borokat. Szeretem a kihívásokat, olyan borokat szeretek készíteni, amikre büszke lehetek: a könnyűeket, melyeket bármikor elő lehet venni, kellemesen ihatók, mégis hosszan velünk maradnak. És természetesen ott vannak a nagyok, mert határozottak, érett jegyeket mutatnak, és benne van minden érték és nagyság a mi borvidékünkről” – mondta el Demeter Csaba tegnap Az év egri bortermelője 2014 cím elnyerésekor a XIX. Egri Bikavér Ünnepen az egri Érsekkertben.
Ki lehet az év bortermelője az Egri Borvidéken?
Az egriek közleménye szerint az év egri bortermelője olyan borosgazda/borász lehet, aki jó borokat készített és azokat mindig szívesen bemutatta, eredményeket ért el borversenyeken itthon és külföldön, segítette és tanította, jó szóval bátorította társait, megbecsülte a szőlőtermesztők fáradságos munkáját, netán maga is termelt szőlőt. Pincéje példamutató rendről és tisztaságról árulkodik, ott mindig szívesen látja a betérő érdeklődőket, borait az egri bor hírnevéhez méltóan értékesíti jó áron és szép formában, ezzel elismerést szerez a helyiek körében és a nagyvilágban, megbecsüli társait, szóval és tettekkel védi és hirdeti az egri bor jóságát.