Az erjesztőtérből az érlelőbe belépve állandó hőmérséklet fogadott minket: klímával biztosítják, hogy a borok megfelelően fejlődjenek. A hordókra nézve azonnal feltűnik, hogy főleg francia hordókat igyekeznek használni. A pince falában az első palackozásból is el van téve jó néhány palack, amelyek kvázi figyelik a jelenlegi borok fejlődését. Itt is látszik tételmondatunk: Pálffyéknál a jelen, a múlt és a jövő folyamatosan összeér. A tervek szerint ez a pince is megújul, sőt ha úgy alakul, valamikor majd össze is kötnék az egymástól nagyjából 50 méterre lévő két objektumokat. Ha már a jövőről beszélünk, hiba lenne elfelejteni: a pince előtt közel 6000 tőke furmintcsemete élvezte a napsütést, és a pincéktől kicsit feljebb rajnairizling-tőkék növekednek.
És akkor a friss hordóminták 2014-ből
A hűs pincében Attila megmutatott néhány tételt 2014-ből. A nehéz évjárat az ő szőlőiket is megviselte, így a mennyiség a megszokotthoz képest mindenképpen csökkent, de a minőségre azt hiszem, nem lesz panasza azoknak, akik kedvelik a pince borait.
Elsőként az olaszrizling-válogatást néztük meg, amely Seguin Moreau-hordóban fejlődik, ahogy a kisebb mennyiségek miatt a többi bor is. Az illatában trópusi gyümölcsöket érezni először, idővel a megszokott virágos, csonthéjas gyümölcsös jegyek jelennek meg a pohárban, a hordót is érezni lehet kicsit. A kortyban már kezdenek előjönni a bor rétegei, almás, körtés jegyek, virágokkal. A sav az évjáratnak megfelelően magas, de szép szerkezetű. A megszokottnál talán egy fél fokkal könnyedebb bor, de tartalmilag nem marad el az előző évjáratoktól.
A furmint még fiatalabb arcát mutatja, mint az olaszrizling. Az illatát még a színtiszta trópusiak dominálják, még egy kis gyurmásságot is érezni. A korty nagyon tiszta, a savakat érezni, és a mézes ízjegy is kialakulóban van a borban. Izgalmas lesz látni, mi lesz belőlük, már ha meg lehet őket külön kóstolni, mivel az sem kizárt, hogy az olaszrizling és a furmint házasításként kerül forgalomba.