Megérkezett a tél: Sopronban már havazik (VIDEÓ)
A hőmérséklet sok helyen még bőven 0 fok felett van, így egyelőre kevés helyen marad meg a hó.
Egy természetes bor, ami tényleg arról szól, hogy megszületik, annak más a mélysége, és az libabőrt okoz – mondja a soproni borász Ráspi, aki szerint ma a világban sok minden könnyen érthetővé van téve, többek közt a borok jelentős része is.
„Újra meg kell tanulnunk a bor ízét!” – mondja Horváth József Ráspi, a fertőrákosi borász Kovács Antal sommelier legújabb videójában. Az örökös magyar bajnok sommelier a videót anekdotázással kezdi, mivel egy Sopronban tartott borkóstolója elején kijelentette: „az igazi bor tisztán szőlőből van, a Ráspi meg isten. Ha ez megvan, akkor mehetünk tovább”.
A pincearon.hu vezetője nem véletlen kezdte így akkor a kóstolóját, hiszen Ráspi számára a kézműves borászat egyik legfontosabb igazodási pontja, akinek filozófiáját szerinte sokaknak lenne érdemes (alaposan) átgondolnia, és nem feltétlenül csak a borászatban. Ráspinak emellett komoly szerepe volt abban, hogy a sommelier egyes borokat a kő-juice kifejezéssel jellemez.
A videóból kiderül, hogy mitől is lesz egy bor valójában kő-juice, és az is, hogy a mai világban az embereknek meg kell tanulnia a bor ízét, mivel a technológiai borokhoz nem kell művelődni előtte, mivel azok könnyen érthetőek. Ráspi szerint ő csak vigyáz a szőlőre, és azt igyekszik megtanítani a szőlőnek, hogy egészséges maradjon, mert szükség van rá. A borász szerint mindennek a harmóniáról kell szólnia.