Itt vannak az időpontok: ekkor nyitnak az adventi vásárok!
A karácsonyi hangulathoz már az adventi vásár is automatikusan kapcsolódik, ezért a Mandiner is összeszedte, hova és mikor érdemes elnézni.
Kár, hogy ezen az éghajlati övön nem tudunk hamarabb szüretelni – írta szüreti beszámolójában a Mandinernek Gál Tibor, a Gál Tibor pincészet borásza.
„Az idei évjárat a kihívások évjárata volt. Az enyhe tél következtében átteleltek a szőlő kártevői, így már tavasszal komoly károkat okozott a levélatka és az ékköves araszoló, ami minden harmadik rügyet lerágott. Miután sikerült megküzdenünk velük, a csapadékos és párás időjárásnak köszönhetően komoly fertőzési nyomást jelentett a lisztharmat gombabetegség, így nagyon oda kellett figyelni a permetezési fordulók időpontjának betartására.
A kezdeti nehézségek leküzdésébe fektetett munkát eredmény koronázta meg, hiszen nagyon egészséges és egységes szőlőfürtkezdemények alakultak ki augusztus végére. Kár, hogy ezen az éghajlati övön nem tudunk hamarabb szüretelni, mert így a szőlő éréséhez meg kellett várnunk az őszt. Ami már nem kecsegtetett kedvező időjárással. A sok és rendszertelen esőzés, valamint a szomjazó vaddisznók és őzek megtizedelték az eredetileg egészséges termést, így gyakran sok kompromisszumot kellett kötnünk magunkkal a szüreti időpontok tekintetében.
Összességében a korai fehér fajtákra, mely a Csillag borunk alapanyagául szolgálnak és a Pinot Noirunkra büszkék vagyunk, a késői érésű fajtákat később merném csak értékelni.”