Megkezdődött a szüret Sopronban: alacsony termést várnak

2014. augusztus 16. 09:46

Jó minőség, alacsony mennyiség: ezt várják a soproni szőlőtermelők a 2014-es évjárattól. Nemcsak a lisztharmat, de viharkárok is megtépázták a szőlőt. A kékfrankosnál hektáronként 50 mázsányi átlagos termést, a többi fajtánál 70-80 mázsát prognosztizálnak.

2014. augusztus 16. 09:46

Megkezdődött a szüret a soproni borvidéken, a minőség kifogástalan, de a mennyiség az utóbbi évek alacsony értékeitől is elmarad, mondta el Taschner István hegyközségi elnök.

A szőlő érése a sokéves átlagnál mintegy tíz nappal előbbre tart, akárcsak az elmúlt három-négy esztendőben, így pénteken kezdődött és várhatóan a hónap végéig, szeptember elejéig tart a korai szüretelésű fajták - így az irsai olivér, a turán és a zenit - szedése. Szeptember elejével kezdhetik el a kékszőlők betakarítását, ami azt jelenti, hogy a kései szüretektől eltekintve a jövő hónap végére be is fejeződhet a munka.

Taschner István az MTI-nek elmondta: az idén az átlagosnál is több károsodás érte a szőlőt: a lisztharmat mellett májusban és három héttel ezelőtt vihar tépázta meg az állományt, utóbbi 50-60 hektáron a termés 70-80 százalékát vitte el. Mindezek alapján mennyiségben nagyon rossz évet prognosztizálnak, a megszokott termés alig felével, a tavalyi hektáronkénti 69,5 után az idén 60 mázsa alatti átlagos eredményre számítanak. Ez a kékfrankos esetében mintegy 50, a többi fajtánál 70-80 mázsás termésátlagot jelent.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szörftábor Msza.hu
2014. augusztus 22. 13:05
Borban az igazság.
Legális, jövedéki term. marihuánát!
2014. augusztus 16. 23:28
Valójában állami és eu-s támogatást (KÖZPÉNZT) szüretelnek: azok nélkül ugyanis sok semmiből előbújt szőlész-borász betömhetné a pincéjét és vághatná ki a szőlőjét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!