Hosszan tartó betegség után elhunyt dr. Bussay László. A csörnyeföldi Bussay Pince tulajdonosa, borásza nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a zalai borok ismertségre tettek szert.
Hosszan tartó betegség után elhunyt dr. Bussay László, írta a Tumblr-en a Cink főszerkesztője, Gazda Albert. Bussay László a Zala megyei Csörnyeföldön alapította meg pincészetét, kezdetben hobbiból, háziorvosi munkája mellett.
Bussay László Szigetváron töltötte a gyerekkorát, majd Pécsen diplomázott. Onnan került 1987-ben Muraszemenyére, ahol öt falunak lett a háziorvosa. Az orvos nem sokkal később elhatározta, hogy bort készít, és megmutatja, milyenek a zalai borok.
A zalai borok országos ismertsége neki köszönhető. Bussay pincészetében 6,5 hektáron gazdálkodott, főként fehérborokat készített, de pinot noirt és a ritkaságnak számító hazai fajtát, csókaszőlőt is készített. Bussaynak Kerkaborum néven közös pincészete volt a szekszárdi Heimann Zoltánnal és harmadik társukkal, Sz. Kis Lászlóval.
Az orvos-borász Bussay munkáját több címmel ismerték el: Zala megye díszpolgára volt, 2013. március 15-én a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át kiváló kistermelői tevékenysége, a hazai borkultúra fejlesztése, a zalai borvidék itthon és külföldön történő népszerűsítése érdekében végzett munkája elismeréseként.
Fotó: Indafotó/bandi71