Először az etyeki Kertész Zolival futottunk össze, akit egy kisebb tömeg vett körül borai előtt, hogy igyák a szavait. És persze borait. Mi is megkóstoltuk a VinAgorán indított valamennyi versenyzőjét, két pinot noir pedig kitűnt a sorból, méghozzá a 2011-es vörös, és ugyanennek az évjáratnak a fehér pinot-ja.
A vörös, világosrubin megjelenésű, visszafogott, de sokrétű illatokkal mutatkozik be: fűszerek, kávé, aszalt meggy, fekete cseresznye. Szájban elegáns, lédús, izgalmas szerkezetű harmonikus bor. Minden sarkában egy érdekes részlet. Fehér párja aromáiban szintén szép fűszerkészlettel indít, leginkább fehérbors, mögötte érett körtés, barackos jegyek. Szájban telt, feszes szerkezetű, mégis könnyed, szép kerek, jól beérett fehérhúsú gyümölcsökkel, testét leheletnyi édesség kerekíti, lendületet adó savkészlettel. Zoli elmondása szerint a pinot-készítést tartja az egyik legnagyobb kihívásnak. Ez a két tétele ezüstöt kapott ezen a nemzetközi megmérettetésen.
Neszmély most aratott
Ezt követően Szöllősi Mihállyal találkoztunk, mikor az olaszrizlingjüket kerestük. A neszmélyi borvidéken dolgozó Szöllősi Pincészet igazán eredményes volt idén, a teljesség igénye nélkül, a Champion-díjas rozé mellett aranyérmes lett Melegeshegyi olaszrizlingjük 2011-es évjárata, ugyanezzel a tétellel elhozták a legjobb magyar fajtabor díjat is. Ez az olaszrizling intenzív, mediterrán gyümölcsökkel indít, illata aszalt kajszit, banánt, dohányt idéz. Teste kerek, komoly beltartalmú, alkohol kissé emelkedett, de ez nem zavarja az összképet, komoly, és egyensúlyos a szerkezet. Savai jó gerincet adnak, lecsengésében ismét délies hangulatvilág.
Szöllősi úr két különböző időpontban szedte az alapanyagát, a korábbi szüretből származó szőlő adta a friss lendületes savakat, a kései szüreté pedig a mélységet, a komplexitást. A kiemelkedő évjáratnak köszönhetően pedig nagy borrá állt össze.