„A világ egy magyar szerzőt lát bennem”

2014. február 04. 19:40

Az ember nagyon jól él Párizsban, Németországban vagy Hollandiában, különösen az elején. Aztán felmerül a kérdés… Nem egyedül vagyok, aki hazajött, látható vonulat volt.

2014. február 04. 19:40
Eötvös Péter

A művészvilág ma megpróbálja újrafogalmazni, hogyan áll hozzá a mai viszonyokhoz, a globális kérdésekhez, a nemzetköziség-magyarság kérdéseihez.  Ön több mint 30 évig élt külföldön, tíz éve költözött vissza Magyarországra. Hogy látja, el lehet választani egymástól a nemzeti és nemzetközi művészetet?

1966-ban elmentem tanulni Németországba, Párizsba, Hollandiába. Bő 30 évet voltam távol. Kint épültem föl, ott alakítottam ki szakmai pályámat. Én a nyugat-európai kultúrának vagyok a része, a gyökereim azonban itthon vannak. A jelenlegi munkáimban mindkettő hatás együtt megtalálható. Azt is mondhatnám, a most bemutatott operám sem egy magyar produktum. A magyaroknak megmutatom, itt tartok most. Nem szeretnék semmiféle határt húzni. Ez Eötvös Péter. Ez vagyok, ezt csinálom, azzal a tapasztalatkörrel, ami számomra adódott. Nagyon ellene vagyok mindenféle határhúzásnak. Ezért is jöttünk haza tíz évvel ezelőtt. Elfogadhatatlan állapot számomra a határok szűkítése, meghúzása. Elég kicsi ahhoz a Föld, hogy azt vegyük egységnek. Fontosnak tartom, hogy a helyi kultúrákat védjük és támogassuk, de létezik egy nagyobb kulturális kör. Én a földi kulturális körben mozgok… ha elmegyek Tokióba vagy New  Yorkba, ahol a filharmonikusok játsszák a hegedűversenyemet, és jövőre majd az új operámat, értik, hogy én már csak a magam személyét képviselem. De a világ egy magyar szerzőt lát bennem. Az is vagyok.
 
Innen indul, és ide jön vissza.
 
Ez az Itthon érzés. Annak a nyugalma, hogy most itthon vagyok. Ezért jöttünk haza. Az ember nagyon jól él Párizsban, Németországban vagy Hollandiában, különösen az elején. Aztán felmerül a kérdés… Nem egyedül vagyok, aki hazajött, látható vonulat volt.
 
Most ellenkező vonulat is van.
 
Nem szeretnék arra gondolni, hogy el kell menni innen.
 
De a közéletből nem lehet kivonulni…
 
 Nem kell. Biztos vagyok benne, hogy a Lillith-előadással a MÜPA-ban többet tettem a magyar kultúráért, mintha az utcán tartanám a táblát. Nem vagyok utcai harcos. Van más terület, ahol meg lehet mutatkozni. Egy ilyen bemutatóval, úgy látom, hogy nagy hatást lehet elérni. Sokan értik, évekig működik, remélem. Ettől boldog vagyok.”
 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. március 12. 09:51
Sok sikert!
Wagner Hopkins
2014. február 21. 20:30
Á/H/V/H/G.
C.Dömötör
2014. február 21. 20:30
"Most ellenkező vonulat is van." "De a közéletből nem lehet kivonulni…" Ez a HVG, egyenesen nem merik kimondani;"Hogy tud itt élni, a demokratikus országok után, ebben a fertőben, ahol lábbal tiporják a .......és blablabla." Ez a stílus amit nem birok elviselni, ez a sunyiság, ez a szájbarágós kérdezés, ez a hamisság, egyszerűen undorító.
Radikalis
2014. február 21. 20:30
Ez egy szimpatikus nyilatkozat. A HVG-ben ritkán látni ilyet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!