Mit rejt a PET-palack?

2013. szeptember 29. 10:35

Csúnya, rossz, és mindegyik olyan, mint a Koccintós: nagyjából ezek az ellenérzések kavarognak a fogyasztók fejében egy PET-palackos bor láttán. De vajon mi történik akkor, ha ismert pincészetek borai kerülnek a műanyagpalackba?

2013. szeptember 29. 10:35
Jenei Balázs

Az Erzsébet körúti Borellátótól kaptunk meghívást egy kóstolóra, hogy megnézzük, mit tudnak a minőségi folyóborok. Az egy hónapja megnyílt bolt tulajdonosai azzal a bátor koncepcióval vágtak bele az üzletbe, hogy megmutassák: a műanyagpalackban is lehetnek jó dolgok, ráadásul jó áron. Ezek a borok a hétköznapokra készültek, nem kell hozzájuk ünnep. Ehhez olyan ismert termelőket kerestek meg, mint Mészáros Pál, Frittmann János, Takler Ferenc, Polgár Zoltán vagy Szőke Mátyás, akik hosszú távon is garantálni tudják a minőséget. Hamarosan már a Lisicza Borház borai is kaphatóak lesznek, másfélliteres magnumpalackban, ugyanolyan kiszerelésben, mint a Szőke- illetve a Kvaszinger-borok.

A boltban nagy tér fogadja a belépő vásárlót. A falak mellett álló polcokon egyes termelők palackos borai is megtalálhatóak a folyóborok mellett. A bolt filozófiájához hozzátartozik, hogy minden tételt igyekeznek minél kevesebb ideig tárolni a polcokon. Ez fontos is, mivel ezeket a borokat alacsonyabb kénszinttel hozzák forgalomba, mint palackos társaikat, ezért rövidebb ideig is lehet eltartani őket.

A legtöbb nagy hazai borvidék megtalálható a bolt kínálatában: Tokaj-Hegyalja, Szekszárd, Villány, Balaton-felvidék, Hajós-Baja, Mátra. Az árak 700 és 1000 forint között mozognak literenként, kiszereléstől és pincészettől függően. A borok egy részét bármikor szívesen meg is kóstoltatják a vásárlókkal, hogy biztosan a megfelelő vihessék haza. A kóstolás során értek minket meglepetések, volt olyan, mikor a PET palackba töltött bor jobban szerepelt, mint palackos társa.

A kóstolt borokról

A bolt saját forgalmazású pincészete a Kvaszinger pince Tokajból. A félszáraz furmint 2012-ből tartalmaz egy kis maradékcukrot, ami azoknak fogja elnyerni a tetszését, akik szeretik, ha van egy kis édesség egy könnyedebb borban. A száraz borok kedvelőinek mindenképpen érdemes megkóstolni a pincészet Kanyargós furmintját 2011-ből, amiben egyaránt érezhetőek a gyümölcsök, a hordófűszerek és Tokaj egyedisége is.

A fehérek közül meg kell említeni még Frittmann János ezerjóját, ami egy tiszta, virágos, jó savú bor, remek választás lehet egy fröccspartihoz, ahogy Molnár Gábor mátrai irsai olivérje is, ami egy nagyon könnyed, jó egyensúlyú bor. A mátrai borász 2012-es roséjánál fordult elő az, hogy a PET-es jobban tartotta magát, mint a palackos. Több frissesség és gyümölcs volt benne, és sokkal kevesebb fanyarság. 

A vörösöknél mindenképp meg kell említeni Mészáros Pál nevét. A szekszárdi pincészet a 2011-es kékfrankosát jó inni, könnyen csúszik, a vörös cuvée már kicsit testesebb, paprikás, meggyes, feketeszedres vonallal. A szintén szekszárdi Baron von Twickel szőlőbirtok 2012-es kadarkája borzsákos, bag-in-box kivitelben kapható, melynek lényege, hogy egy légmentesen záródó csappal lehet belőle letölteni, ami képes frissen tartani a bort. Ezt mi is tapasztaltuk, semmi kellemetlen ízjegy nem volt érezhető a kadarkán, pedig már régóta nyitva volt a doboz.

Felismerhető a fajta, inkább fűszeres vonulatból, egy kis meggyel. Vékony testű bor, ami nagyon könnyen csúszik, mindenkinek jó választás lehet. A villányi Polgár pincészet vörös cuvée-je 2011-ből szintén bag-in-box. Jó szerkezetű bor, feketebogyós gyümölcsökkel, és hordóssággal, a végén a tannin húzásával.

Kiknek, és mikorra ajánlanám?

Egyáltalán nem elvetendő dolog a PET-palackos vagy folyóbor, arra azonban figyelni kell, hogy ki a termelője és hogy hol vásároljuk. Folyóbort vagy egyenesen a pincénél vagy a vele foglalkozó borszaküzletben szabad vásárolni. A hipermarket polcain lévő termékeket felejtsük el. Ha csak a hétköznapokra keresünk bort, akkor nyugodtan választhatjuk a PET-palackos bort. De egy kerti parti, vagy egy buli előtt is – mikor nagyobb mennyiségű bor kellhet – tökéletes választás lehet.

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szörf
2013. október 13. 01:57
Szellemet.
Gyurbán Fektor
2013. szeptember 30. 09:57
orbán verejtékét még nem palackozzák? annak jobban örülnék!
Erőforrásexportot Indiába, MOST!
2013. szeptember 30. 09:57
te metilt igyál petpalackból vagy glikolt
Erőforrásexportot Indiába, MOST!
2013. szeptember 30. 09:56
petpalackban tárolni uv-sugárzásnak kitetten _vagy_ bármilyen NEM SEMLEGES KÉMHATÁSÚ innivalót egészségkárosító anyagok folyadékba oldódásával jár
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik