Erdélyi városokban rendezik meg a Filmtettfeszt Magyar Filmnapokat

2013. szeptember 27. 19:18

Hét erdélyi város ad otthont október 3. és 6. között a 13. Filmtettfeszt Magyar Filmnapoknak. Bemutatkozik idén a Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztő csapata is.

2013. szeptember 27. 19:18

Hét erdélyi városban rendezik meg idén a 13. Filmtettfeszt Magyar Filmnapokat. A rendezvényre október 3. és 6. között kerül sor, a filmes programoknak pedig otthont ad majd Kolozsvár, Székelyudvarhely, Nagyszeben, Nagyvárad, Nagybánya, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy is. A fesztiválon adják át a Sárga Csikó Díjat is, amelyet az első erdélyi magyar játékfilmről neveztek el. Az idén a kitüntetést Buglya Sándor rendező és producer kapja.

A Filmtettfeszt kiemelt rendezvénye közé tartozik Janovics Jenő Világrém című némafilmjének a levetítése, amivel a szervezők a százéves erdélyi filmgyártás hőskorára emlékeznek. A Kolozsváron, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön sorra kerülő vetítéseken Szép András biztosít élő zongoramuzsikát. Ez az alkalom kettős évfordulót is jelent Kolozsváron, hiszen az ottani Művész mozi – amely a legrégebbi, ma is működő filmszínház Romániában – fennállásának szintén a századik évfordulóját ünnepli idén. A Filmtettfeszten bemutatkozik a Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztő csapata, lesz felolvasószínházi est és könyvbemutató is.

A fesztiválon levetítik a jelenleg 88 éves Kovács András erdélyi filmrendező Hideg napok, Falak és Szeretők című filmjeit, valamint Koltai Róbert Sose halunk meg! című alkotását. Mindkét rendező jelen lesz a vetítéseken. A szervezők a gyerekeknek is kínálnak programot, hiszen levetítik Dargay Attila Vuk című animációs klasszikusát, valamint a Balogh György-féle 2012-es Tüskevár-adaptációt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!