Németek és németalföldiek a Kárpát-medencében – Hungarikumokkal a világ körül 8/1.
A nyolcadik évad első epizódjában négy külföldi származású személyt mutatnak be, akik a Kárpát-medencében leltek otthonra.
Faszénen vagy olajban sütött, hagyományos vagy többféle ízesítésű mellett számos különleges kürtőskalács mutatkozik be október 11. és 13. között Budapesten az első Kürtőskalács fesztiválon.
A Városháza parkban hagyományteremtő szándékkal tartandó eseményen végtelen számú ízvariációban és különböző méretben lesz kapható majd a hungarikumnak számító édesség, ezen kívül olyan különlegességek is bemutatkoznak majd, mint a kürtőskrémes, a kürtőskarika és a kürtőscsapágy.
A program elsődleges célja, hogy népszerűsítse a magyar édességet és hagyományos készítési módját szélesebb körben is megismertesse – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
A gasztronómiai élvezetek mellett a háromnapos programon a gyerekeket bábszínházi előadásokkal és bűvészbemutatókkal várják, a Székelyföldi Legendárium interaktív társasjátékán pedig életnagyságú bábukkal játszva ismerhetik meg a csemegéhez fűződő legendát az érdeklődők.
A fesztivál csúcspontjaként az előzetesen regisztrálók maguk készíthetik el kalácsaikat, valamint a tervek szerint felállítják az egyszerre történő kürtőskalácssütés rekordját is 50 önként jelentkező család részvételével.
Nemcsak ehető, hanem zenei csemegékkel is készülnek a szervezők: a színpadon fellép az Indygo zenekar, a Sugarloaf és a Heaven Street Seven, valamint Csobot Adél, Antal Timi, Baricz Gergő és a Keresztes Ildikó Band is. A fesztivált 13-án a Hot Jazz Band és a Balkán Fanatik koncertje zárja.
A kürtőskalács jellegzetes erdélyi specialitás, a magyar gasztronómia egyik különlegessége, amelyet Székelyföldön a régi időkben esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők és vendégek fogadásakor készítettek.
Fotó: Funzine.hu