Az új Merfelsz-borokról

2013. május 13. 11:08

Szenvedély és kiszámíthatatlanság - talán ez a két szó jellemzi leginkább Merfelsz Gábor szekszárdi borait. Szerzőnk, Kuti Vilmos a legújabb évjáratokat próbálta ki: siller, fuxli és az édesapa iránti tiszteletből elnevezett bor került a poharakba.

2013. május 13. 11:08
Admin

Amikor Merfelsz Gábor és felesége, Arató Krisztina a közelmúltban bemutatták a pincészet újdonságait a főváros szívében lévő SonkaArcok gasztrobárban, a mellettem lévő asztalnál elejtettek egy mondatot, amely talán Merfelszék hozzáállását a leginkább jellemzi: „A Merfelsz borokat egyszerűen nem lehet megunni, minden évben van valami meglepetés.” Ez valóban így van, aki nyomon követi a pincészet pályáját, tapasztalja, hogy Merfelsz Gábor a szó pozitív értelmében kiszámíthatatlan, és időnként rendre meglepi a borrajongókat. És ez most is így volt.

Vagány a rozé és a fuxli

A sorban az első a 2012-es kékfrankos rozé volt. Két szüreti időpontból származik a bor, 30%-a előbb, 70%-a később lett szüretelve. Félbevágott szamócás színvilág, a pohárba szagolva ömlenek a friss gazdag gyümölcsök: eper, málna, emellett egy érdekes délies vonal, banán, némi narancsosság. A frissesség mellett a szépen beérett gyümölcsök is megfértek, sőt egyedivé, vagánnyá tették ezt a jól iható, üdítő rozét.

A Fuxli egyre népszerűbb. Tavalyi évben Merfelszék voltak a régi időket felelevenítő, most már egyre inkább branddé váló Fuxli reformerei öt másik szekszárdi pincészettel. Mára egyre több fogyasztó keresi, mert jól iható, gyümölcsös, kellemes ital. Merfelsz Gáborék 2012-ese tartalmasabb, selymesebb, érett epres tónusú, a többi Fuxlitól némileg súlyosabb darab. Emellett jól iható, sok-sok érett jeggyel, a rengeteg meggy és málna mellett egy narancslekváros ízvilág jellemezi leginkább.

Igazi pilótabor Szekszárdról

Az Éjszakai repülés nevű veresről sokan gyanítottuk, hogy valami érdekes sztori lehet a fantázianév mögött. Merfelsz Gábor édesapja tiszteletére készítette ezt a tételt, aki sokáig pilótaként dolgozott, így a repülés nagyon meghatározó része volt életének. Rengeteget mesélt fiának az izgalmas pilótamunkáról, amit sokszor sötét éjszakában teljesített. Ez szülte a bor fantázianevét. A 2011-es évjárat alapanyaga pedig lehetővé tette, hogy borász újra nagyot és újat alkothasson, ezúttal édesapja előtt tisztelegve munkásságával, a pincészet valamennyi vörös tételét házasítva.

A borszerető apa nagyon kedveli a mély rubinszínű, selymes, tömény, gyümölcsös borokat. Ez a tétel mély, lilás, feketés színvilág, a közepén fekete maggal. Feltapadása komoly, tömött anyagról van szó. Illatában semmi hordóhatás, helyette tobzódnak a fekete és kékbogyós gyümölcsök, rendkívül tiszta, áradó illatok. Ízében is az érett gyümölcsök a legmeghatározóbbak, szilvás, kökénylekváros ízek, melyeket némi nemes feketecsokoládés ízvilág keretez. Újra egy bor Merfelszéktől, ami felszabadítja ízlelőbimbóinkat a barrique zsarnoksága alól.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik