Túlcsorduló Balaton: megnyithatják a Sió zsilipjét

2013. április 02. 17:13

A Balaton vízszintje az esőzések hatására esetenként napi két centimétert is emelkedik, ezért a Közép-dunántúli Vízügyi igazgatóság szakemberei megkezdték a felkészülést a Sió-zsilip megnyitására, amire április végén, májusban lehet számítani – tájékoztatta a vízügyi igazgatóság vezetője kedden az MTI-t.

2013. április 02. 17:13

Csonki István közölte: a Balaton vízszintje kedden 101 centiméter volt, két centimétert emelkedett az előző nap mért, átlagolt adatokhoz képest. Hasonló gyarapodásra a következő napokban is lehet számítani, mivel a tóba vizet szállító Zala folyón újabb árhullám várható, amit a Kis-Balaton nem tud már tárolni. A Balaton vízgyűjtőjének talaja is telített, vagyis további vízelvezetésre nem képes, így ez a csapadék is a tóba érkezik.

Mivel a Balaton vízszintje elérheti a 110 centiméteres szabályozási maximumot, megkezdődtek az előkészületek a Sió-zsilip megnyitására. Ennek részeként folyik a Siófok belterületén megsérült mederszakasz végleges helyreállításának tervezése. Ha előbb lesz szükség a zsilip megnyitására, akkor a már elkészült ideiglenes terv alapján hajtják végre a mederszakasz helyreállítását.

Három évvel ezelőtt – amikor sokáig nem lehetett megnyitni a Sió-zsilipet a tolnai térség árvíz és belvízvédelme miatt – rekordot döntött a Balaton vízszintje, évtizedek óta először érte el a 129 centimétert. Ekkor a Kapos Sióba ömlő árhulláma miatt nem tudták a Balaton többletvízét leengedni a Sión, mert az visszaduzzasztást okozott volna. Ehhez hasonló helyzet idén ismét kialakulhat, így a Balaton mélyen fekvő, délnyugati településeinél fel kell készülni a kiöntések megelőzésére homokzsákokkal és szivattyúkkal – ismertette a szakember.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2013. április 11. 15:38
Hál'Istennek úgy néz ki talán nem volt eredménytelen sokunk tiltakozása: 13:29 Nem kell leengedni a Balaton vízét Egy jó hír!
polnemkor
2013. április 11. 15:34
Nehogy megtegyék!! Ezt bármi áron meg kell akadályozni! Három éve már majdnem sikerült hazavágniuk a Balatont, és nem rajtuk múlott, hogy ez mégsem sikerült! Csupán mert egy rakás déli parti befolyásos fószer parti telke (illegális feltöltésekkel!) víz alá kerülhet! Ez már volt egyszer, akkor kibuliták a Balaton lecsapolását, ami majdnem a tó halálát okozta! Ne engedjük!!
Nagyharang
2013. április 11. 15:34
... tavaly soha nem látott távolságot kellett megtennünk a nyílt vízig 100-200 métereket és mindezt most is kozkáztatni akarják Ők néhány ezren a felelőtlen zsilip nyitogatással? Szerencsére a tó urai mégsem ők! Nem lenne rossz, ha a siófoki zsilipnél őrség szerveződne belőlünk, akik kikérdeznénk a "nyitogatókat", hogy kiknek az utasítására teszik. Nem tudom, de a Lajtán túl ez menne és megy is.
Nagyharang
2013. április 11. 15:34
az mese - itt lakom a délnyugati részen a parttól 150 méterre. A felelőtlen, de a médiáknál befolyásos parti tulajok hangoskodnak mindig, amikor a szél átfujja a vizet, de CSAK FÉLNAPOKRA! Aztán a szél eláll és normalizálódik a helyzetük, mármint a partszéli kulipintyóiké. Nincs semmilyen szibattyuzás és homok zsákolás részükről. Helyzet: Balatonberény partjainál minden rendben, nincsenek vízparti vityillók! Balatonmária, na itt kezdődik a sor belőlük Alsóbélatelepig. VIGYÉK a felelőtlenül megépített kalyibáikat s feltöltéseikkel. Nem kellett volna lábakra építeni a parti kunyhócskáikat, mint más okosabb országokban? Szemét egy népség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!