A harmadik tétel egy Rozália volt 2008-ból, a somlói Kolonics pincétől. A Rozália nem egy házasítás fantázianeve, hanem az olaszrizling és a piros tramini hibridje. Utóbbi kapcsán Horkay András rögtön megosztotta a közönséggel, miről ismerni fel száz százalékos bizonyossággal a traminit egy vakkóstolón: ugyanolyan illata van, mint a Nivea-krémnek. Kolonicsék bora viszont közel sem Nivea-illatú, olyannyira nem az, hogy az előadó meg is jegyezte: „Ez nem büdös. Ez a talaj.” A bor három éven keresztül volt hordóban – Horkay ezt a Somló legendás savainak lekerekítésével magyarázta. 1200 palack készült összesen, ám kereskedelmi forgalomba azért nem került, mert a fajta miatt csak tájborként hozhatták volna ki, azt pedig nem szerették volna. A mézes-mazsolás illat teljesen megtévesztő: egy csontszáraz, olajos bort kapunk, ami jellegében a száraz szamorodnira hasonlít a legjobban. Már csak 400 palack van belőle a pincénél.
A Szeremley-birtok 1,8 hektárnyi bakatort művel meg a Szent György-hegy déli lejtőin – negyedik borunk, a 2008-as bakator is innen származik. A bor nagy fahordóban érlelődött hat hónapon át, 1800 palack készült belőle összesen. Illata sokat nem ígér, és ehhez tartja magát a bor íze is. Horkay kíváncsi volt arra, mit szól a közönség a borhoz, ezért rákérdezett, miben rejlik a bakator szépsége. „A szódában” – jött a válasz, mire az előadó elmondta, hogy kóstolt ő már mátrai bakatort is, az tanninos, húzós volt, míg ez a Szeremley-tétel egy ásványos sillerhez hasonlítható a legjobban. A közönséget egyáltalán nem győzte meg a bor, alig egy-két ember mondta, hogy tetszett neki.
Nem úgy a következő tétel: a Vylyan pincészet 2007-es csókaszőlője. A bakatorhoz hasonlóan ez is egy elfeledett magyar szőlőfajta. Villányban úgy háromszáz évvel ezelőtt a kadarkával együtt telepítették, szüretelték, erjesztették, majd készítettek belőle bort. A csókaszőlőt a pécsi szőlészeti és borászati kutatóintézet mentette meg a pusztulástól, és Szentesi József volt az, aki fantáziát látott a fajtában, és elkezdett vele kísérletezni.
Ezen kísérletek egyike tetszett meg a Vylyan borászainak is, amikor úgy döntöttek, átoltanak pár tőke kadarkát csókaszőlőre. 2007-ben 24 hektoliter bort adott hektárra leosztva a fajta, a Vylyan tapasztalatai szerint a csókaszőlő nem is alkalmas a tömegtermelésre, mert magas terméshozam mellett felhígul a bora. Szeptember végén, október elején szüretelték, 3 hétig erjesztették héjon, majd 225 literes használt hordókba került. A bor karaktere valahol a kadarka és a pinot noir között van, kifejezetten szép. És lesz folytatása is a bornak, éppen a 2008-as van piacon.