Bélyeg a tihanyi apátság önállóságának tiszteletére

2012. november 13. 10:11

A tihanyi bencés apátság önállóvá válásának tiszteletére bocsátott ki alkalmi bélyegblokkot Magyar Posta. A bélyegblokkot viszonylag kis, nyolcvanezres példányszámban adták ki.

2012. november 13. 10:11

Alkalmi bélyegblokkot bocsátott forgalomba Magyar Posta a tihanyi bencés apátság önállóvá válásának tiszteletére – tájékoztatott filatéliai igazgatója pénteken. Péterffy Gábor elmondta: a bélyegblokk október végén már megjelent az ország 500 nagy postáján, idővel azonban mind a mintegy 2700-ban kapható lesz. A bélyegblokkot viszonylag kis, nyolcvanezres példányszámban adták ki, hiszen filatéliai kategória, értéke elsősorban a gyűjtők számára van – tette hozzá. A blokk bélyegképén madártávlatból a tihanyi bencés apátság épületegyüttese látható. A keretrajz jobb oldalán az oltár részlete, alsó részén balra az altemplom, jobbra pedig az alapító okirat képe található. A sorszámozott blokkhoz tartozó alkalmi borítékon a Balaton látképe, az alkalmi bélyegzőn pedig az épületegyüttes sziluettje tűnik elő.

Péterffy Gábor hangsúlyozta: a bélyegkiadás a posta számára nem csupán fizetőérték-kibocsátás, hanem kulturális misszió is, hiszen ezek az alkalmi bélyegek miniatűr művészeti alkotások is. A Magyar Posta az 1860-as évektől 5100-féle bélyeget bocsátott ki – jegyezte meg. Tájékoztatása szerint a tihanyi bélyeg 600 forintos címletű, a rajta lévő képeket Korzenszky Richárd tihanyi perjel és Hajdú József fotós készítette. Az ívet Baticz Barnabás grafikus művész tervezte, a pénzjegynyomda készítette.

Azt, hogy több száz év után ismét függetlenné vált a tihanyi bencés apátság, július 2-án közölte Korzenszky Richárd OSB perjel. Tihany önállóvá válása nem leszakadás Pannonhalmáról, hanem az ősi hagyományhoz való visszatérés – jelentette ki akkor. Az önállóság nagyobb felelősséget jelent: felelősséget a feladatok vállalásában, önmagunk fenntartásában, a szerzetesi életünk formálásában – tette hozzá. Az alkalmi bélyegblokkot ünnepélyes keretek között novemberben mutatják be a tihanyi az apátságban.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik