Egyetlen magyarként szerepel ezen a menő listán a Világevő bloggere
Jókuti András, a világevőként ismert újságíró, blogger és étteremtulajdonos szerepel az OAD, a világ leghasznosabb éttermi toplistájának a legértékesebb értékelői között.
Libás ételek garmada, lúdszépségverseny, bájgúnárok és buta libák versengése, kádárok bemutatója, valamint újbor-kóstolás is szerepel az idei Márton-napi vigasságok programjában a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Sóstói Múzeumfaluban.
Kisgyörgy Tamás, a Sóstói Múzeumfalu közművelődési feladatokat ellátó munkatársa az elmondta: november 11-én, vasárnap 10 és 15 óra között várja a skanzen az érdeklődőket, akik a belépéskor „vendégváró tízórait” kapnak, libazsíros kenyeret és libatepertőt, hozzá vöröshagymát, a szomjoltáshoz pedig új bort. Hozzátette, hogy a hagyományoknak megfelelően a Márton nevű látogatók ezúttal is belépő váltása nélkül vehetnek részt az egész napos programon.
Ebédig aztán elkészülnek a finomabbnál finomabb libás ételek, hogy mindenki kedvére ehessen, hiszen a mondás úgy tartja: „Aki Márton napján libát nem eszik, a közelgő új esztendőben egész éven át éhezik”! A főfogás sült libacomb lesz krumplival és savanyúsággal. Desszertnek Márton püspökkenyerét kínálják, tetején a híres szatmári házi szilvalekvárral. Lesz frissen készített sült gesztenye és krumpli, sőt sütőtök is kerül az asztalra. Végül forralt bor és gyógytea szolgál majd „lélekmelegítőként”, hogy a családi és ügyességi vetélkedőket se mulassza el senki.
Megrendezik a liba szépségversenyt, és kiosztják a tréfás versenyek díjait, a Bájgúnár és a Butaliba címet. A hordókészítő kádárok ugyancsak bemutatják régi mesterfogásaikat, a szórakoztatásról pedig néptáncosok gondoskodnak. Kézműves foglalkozások is szerepelnek a programban: a legkisebbek Márton-napi lámpást készíthetnek, megismerhetik a lúdtollal való írást, sőt a liba-hímzés fortélyait is.