Este olyan történik Szoboszlai Dominikkel, ami rég nem – és ennek minden magyar tiszta szívből örülhet
Spanyolországba utazik a Liverpool csapata.
Az osztrák Vinaria bormagazin zsűrije közel háromszáz 2011-es évjáratú osztrák zöldveltelinit kóstolt, hogy kiválassza közülük a legizgalmasabbakat. Bár Wachau teljesen letarolta a mezőnyt, a legtöbb pontszámot elért bor Kremstalból származik.
Közel háromszáz mintát kapott a Vinaria bormagazin a 2011-es osztrák zöldveltelin-tesztjére - a lap szerint már a kapott minták nagy száma is szépen példázza, hogy 2011 jó évjárat volt. A kóstolt borok csupán öt százaléka nem érte el a 14 pontot, kétharmaduk a 14-16 pontos tartományba került. Úgy harminc bor érte el a 17 pontos álomhatárt - a lap szerint ezen a szinten már nem voltak véletlenek, kivétel nélkül a grüner veltlinert egyik fő fajtájukként kezelő nagy nevek csúcsborai kaptak itt helyet.
A Vinaria szerinti legjobb - tehát 17,5 pont feletti - borok a következők. A listán a borász/pince neve az első, azt követi a bor/termőhely neve, majd zárójelben a borvidék, végül a pontszám.
1. Weingut Nigl - Kirchenberg (Kremstal) 18,8 pont
2. Franz Hirtzberger - Honivogl Smaragd (Wachau) 18,6 pont
3. Vorspannhof Mayr - Gebling (Kremstal) 18,4 pont
4. Karl Lagler - Elisabeth Selection (Wachau) 18,3 pont
5. Knoll - Vinotheksfüllung (Wachau) 18,2 pont
6. Bernhard Ott - Stein (Wagram) 18,2 pont
7. Franz Hirtzberger - Rotes Tor Smaragd (Wachau) 18,1 pont
8. Josef Högl - Schön Alte Parzellen Smaragd (Wachau) 17,9 pont
9. Alzinger - Steinertal Smaragd (Wachau) 17,8 pont
10. Weingut Bründlmayer - Lamm (Kamptal) 17,8 pont
11. FX Pichler - Kellerberg Smaragd (Wachau) 17,8 pont
12. Tegernseerhof - Höhereck Smaragd (Wachau) 17,7 pont
13. Schloss Gobelsburg - Lamm (Kamptal) 17,6 pont
14. Knoll - Schütt Smaragd (Wachau) 17,6 pont
15. Richard Walzer - Gebling (Kremstal) 17,6 pont
16. Franz Josef Gritsch - Singerriedel Smaragd (Wachau) 17,5 pont
17. Leth - Scheiben (Wagram) 17,5 pont
A Vinaria tesztjei során húszpontos rendszert alkalmaz, melyben a 13-14 pont közötti borok az elfogadható, a 14-15 pont közötti borok a jó, a 15-17 közöttiek a nagyon jó, a 17-19 közöttiek a kitűnő, a 19-20 közöttiek pedig a nagy minősítést kapják. (Itt jeleznénk, hogy a legfrissebb lapszámban feltüntetett pontozási rendszer szigorúbb lett a honlapon elérhetőhöz képest.) A tesztek során a szerkesztőség és a meghívottak vakkóstolnak és értékelnek, pontjaikból pedig átlagot számolnak.
A fenti képen Spitz városa és mögötte híres dűlője, a Tausendeimerberg látható. A képválasztás oka, hogy a Vinaria-teszt legjobb borai közül négy tétel a wachaui borvidékhez tartozó Spitz termelőitől származik.