A csúcsminőség erkölcsi kötelességünk – Szepsy István borász a Mandinernek
Az idén hetvenéves Szepsy Istvánnal betegségéről, Istenhez és a halálhoz való viszonyáról és a birtok jövőjéről beszélgettünk.
Változtatni kell a Tokaj Kereskedőház stratégiáján, az állami tulajdonú pincészetet a tömegtermelésről át kell állítani minőségi, a különleges termőterület egyediségét kifejező borok készítésére — mondta Demeter Ervin, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal vezetője a hétvégén az Inforádiónak. A tokaj-hegyaljai borászok már régóta szorgalmazzák ezt a lépést.
A hétvégén ünnepelték a tokaj-hegyaljai borászok és borvidéki szervezetek a tizedik évfordulóját annak, hogy a tokaji borvidék a világörökség része lett. Több rendezvény is ezzel foglalkozott: pénteken az örökségvédelem és a vidékfejlesztés témák köré épülő konferenciát tartottak, szombaton pedig az újjáalakult Tokaji Borlovagrend ült össze — ezen a rendezvényen beszélt az Inforádió tudósítójának egy interjúban Demeter Ervin is a kereskedőház átalakításának szándékáról.
„Mivel a pincészet tevékenysége a szőlők felvásárlására épül, úgy kell alakítani a kapcsolatot a termelőkkel, hogy magasabb minőségű alapanyag kerüljön a Tokaj Kereskedőházba, amelyért természetesen a borászat magasabb árat is fizet majd. Azt szeretnénk, ha két év múlva a felvásárlási árak megkétszereződnének az állami pincészetnél, és ezzel arányosan emelkedne a szőlőalapanyag és a borok minősége is” — mondta el Demeter Ervin, aki szerint az állam mindezt úgy segítheti, hogy eleinte nem a profittermelést tekinti fő elvárásnak a Tokaj Kereskedőházzal szemben, hanem azt, hogy ez az átalakulás, vagy inkább rendszerváltozás megtörténjen Tokaj-Hegyalján. A cél az, hogy egy bizonyos minőségi szint alatt ne kerülhessenek tokaji névvel forgalomba borok.
A tokaj-hegyaljai borászok már régóta szorgalmazzák ezt a lépést. Szepsy István mádi borász lapunknak adott áprilisi interjújában így fogalmazott: „Át kell szervezni az állami vállalatot és a hegyközségeket. Az állami cégnek, vagyis a Tokaj Kereskedőház Zrt-nek húzóvállalattá kell válnia. Olyan súlyt kell adni neki, hogy versenyhelyzetbe kerüljön az összes középvállalattal szemben. Induljon el egy komoly verseny — ugyanakkor a kistermelők is érezzék, hogy most a minőség korszaka indul be. Ehhez fel kell vállalniuk azt, hogy egy magasabb színvonalú és árszínvonalú terméket készítsenek.”
Az Inforádió értesülése szerint egy borvidéki szakmai tanácsadó testület segíti a jövőben a Tokaj Kereskedőház vezetésének munkáját. A testület tagja lesz többek közt Szepsy István és Bacsó András, a Tokaj Oremus vezetője.