A legfrissebb és legüdébb benyomást ez a bor kelti – a sauvignon blanc és a királyleányka tesz is érte. Nagy illata nincs, az íze ennél intenzívebb, de nem túl könnyed. Keveselltük benne a buborékot a többihez képest, de ez nem baj: gyorsan meg kell inni. Meg is ittuk gyorsan. 1990 forintért kapni a boltban a 16,9 pontot kapott üveget.
Konyári Lolipop 2011 – balatonlellei száraz gyöngyözőbor
Abszolút tudja a bor, amit nevében ígér – ennyire jó az összhang Konyáriéknál a borász és a marketinges között? Valahogy így képzeljük el a gyöngyözőbort: szép illat, visszafogott szénsav, tartalmas és könnyed. Becsúszik a végére egy kis kesernyés utóíz. Sokat találgattuk, milyen fajta lehet az alapja, mi a zenitre tippeltünk. 1990 forintért mérik a 17 pontot érő bort.
Szászi Gyöngyös chardonnay 2011 – lesencetomaji száraz habzóbor
Ritka mosolyt láttunk egyik kóstolótársunk arcán, aki ebben a borban találta meg, hogy szerinte milyennek kell lennie egy habzóbornak. „Nem értem, miért tettek ebbe szén-dioxidot, nélküle is megállná a helyét” – mondta. Minden bor gyanús, ami gyöngyözni fog: ha jó, azért, ha viszont rossz, akkor azért. Jól áll neki a chardonnay adta vajas jelleg, testes, erős, markáns, nagyon tartalmas, összeolvad az íz a szén-dioxiddal. Mi 17,3 pontot adtunk rá, az olvasónak 1990 forintot kell adnia érte.
Chateau Dereszla Sparkling – tokaj-hegyaljai száraz pezsgő
A kakukktojás, ami mégsem az. Más pezsgőkkel összekóstolva nem szerepelt valami fényesen, itt viszont sziporkázik. Rögtön előkerült a téma, mi végre készít egy borászat Hegyalján pezsgőt: kísérletezik? Cash-flow-t javít? Kibúvót keres a komoly aszúk készítése alól? A furmintot elsősorban nem pezsgőnek találták ki, illatában, ízében azonban mégis nagyon szép harmóniát mutatott nekünk a bodrogkeresztúri borászat. 17,8 pontot kapott ez a 18 hónapon át érlelt pezsgő, ami pincénél vásárolva 2600 forint.
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Salve 2011 – száraz pannonhalmi gyöngyözőbor
Szinte tökéletes az összhang a rajnai rizling, a fűszeres tramini és a pinot blanc között. Az alapanyag már a szőlőtőkén is gyöngyözőbornak készülhetett. Szolid, de intenzív illat, tartalmas és hosszan tartó íz. Jó frissítő, nehezen tudunk belekötni. Az 1690 Ft nagyon jó ár a 18,1 pontért cserébe.
Bott Habozó 2011 – tokaji félédes gyöngyözőbor
Több, mint kilencven százalékban hárslevelű, a sárgamuskotály csak fűszer. Nagyon szép ásványosság, gyönyörű illat és nagy test. Nem egynyári bor – az alapbort adó gyümölcs ugyanazzal a terméskorlátozzásal termett, mint a többi szőlője a pincének. Kóstolótársaink véleményében előjött, hogy kissé zavaró az édessége, ám abban egyeztünk meg, hogy pont ez az édesség adja a Habozó eleganciáját. Nem csodálkoznánk, ha nem szívesen válik meg ettől a bortól a pince. Ha van pár palack, amit nem saját fogyasztásra szánnak, akkor azt 2500 forintért adják pinceáron. A tesztgyőztes borért és a 18,5 pontért ez nem is olyan sok.