Az erőszak kultúráját tudatosan hurcolják be Magyarországra!

Ez már nem politika. Ez hadüzenet.

Egynyári sláger vagy az új fröccs? Tizenegy magyar fehér gyöngyöző- és habzóbort forgattunk meg a pohárban, hogy kitaláljuk, miért van annyira oda a szénsavval dúsított borokért a hazai borfogyasztó közönség.
Ha véletlenszerűen odamenne a kedves olvasó az utcán pár emberhez, és nekikszegezné a kérdést, hogy bor az alapja, és van benne buborék, mi az, valószínűleg két választ kapna: vagy pezsgő vagy fröccs. Csakhogy a borászok találékony emberek, és nem hagyták ennyiben a dolgot. Kétféleképpen kerülhet szénsav a borba.
Vagy természetes úton, erjedéssel keletkezik a szén-dioxid, ekkor beszélünk pezsgőről, ezt akár éveken keresztül is készíthetik. Ha mesterségesen, utólag adják hozzá a borhoz a szénsavat, annak dózisától függően gyöngyöző- vagy habzóborról van szó. Ez nagyjából úgy néz ki, hogy nagy acéltartályokban lehűtik a bort, és egy-két héten keresztül elnyeletik benne a szénsavat, ezt követően palackozzák, és gyakorlatilag kész is van a termék, mehet a polcokra. És egyre gyorsabban kerül le onnan: a fővárosi borbárokban gyakorlatilag minden második asztalon látni magyar frizzantét, és már a benzinkutakon is szorongatják árban a hazai tankpezsgőket.
*
Tizenegy hazai gyöngyöző- és habzóbort szedtünk össze a tesztünkre, így egész biztosan van pár, ami most kimaradt a sorból. Öten kóstoltunk:, Homoky Dorottya, lapunk szerzője, Alkonyi László, a Tokajwine.net főszerkesztője, Homoky András tokaj-hegyaljai borász, Kovács Zoltán, a Disznókő borásza, illetve Bukovics Martin, jelen sorok szerzője. Húszpontos rendszerben értékeltünk, nem vakkóstoló keretében.