Érzik a vesztüket Brüsszelben: már az első lépés után mindent elvesztett Von der Leyen

Orbán Viktor szerint egy pillanat alatt politikai földrengést idézhetnek elő az uniós vezetők.

Egynyári sláger vagy az új fröccs? Tizenegy magyar fehér gyöngyöző- és habzóbort forgattunk meg a pohárban, hogy kitaláljuk, miért van annyira oda a szénsavval dúsított borokért a hazai borfogyasztó közönség.
Ha véletlenszerűen odamenne a kedves olvasó az utcán pár emberhez, és nekikszegezné a kérdést, hogy bor az alapja, és van benne buborék, mi az, valószínűleg két választ kapna: vagy pezsgő vagy fröccs. Csakhogy a borászok találékony emberek, és nem hagyták ennyiben a dolgot. Kétféleképpen kerülhet szénsav a borba.
Vagy természetes úton, erjedéssel keletkezik a szén-dioxid, ekkor beszélünk pezsgőről, ezt akár éveken keresztül is készíthetik. Ha mesterségesen, utólag adják hozzá a borhoz a szénsavat, annak dózisától függően gyöngyöző- vagy habzóborról van szó. Ez nagyjából úgy néz ki, hogy nagy acéltartályokban lehűtik a bort, és egy-két héten keresztül elnyeletik benne a szénsavat, ezt követően palackozzák, és gyakorlatilag kész is van a termék, mehet a polcokra. És egyre gyorsabban kerül le onnan: a fővárosi borbárokban gyakorlatilag minden második asztalon látni magyar frizzantét, és már a benzinkutakon is szorongatják árban a hazai tankpezsgőket.

*
Tizenegy hazai gyöngyöző- és habzóbort szedtünk össze a tesztünkre, így egész biztosan van pár, ami most kimaradt a sorból. Öten kóstoltunk:, Homoky Dorottya, lapunk szerzője, Alkonyi László, a Tokajwine.net főszerkesztője, Homoky András tokaj-hegyaljai borász, Kovács Zoltán, a Disznókő borásza, illetve Bukovics Martin, jelen sorok szerzője. Húszpontos rendszerben értékeltünk, nem vakkóstoló keretében.


