Hagymási az év borásza Egerben

2012. június 16. 09:20

Úgy tűnik, az egri Szőlő-és Borászati Kutatóintézet, majd a Gundel borászának megérte a jó tíz évvel ezelőtti váltás. A ma már családi gazdálkodó szőlész-borász szakmérnök az egri hegyközség tagjainak szavazása alapján kapta meg a címet.

2012. június 16. 09:20

Az egri hegyközség tagjainak szavazatai alapján Hagymási Józsefet választották az év borászának a borvidéken - tudta meg a Mandiner. Hagymási a sátoraljaújhelyi szőlészeti-borászati technikumban végzett, majd az Egri Borkombinát után az egri szőlészeti-borászati kutatóintézet üzemi borászatának vezetője lett. Ezt követően segített Mádon felépíteni a Gundel szőlőbirtokot. 1999 volt a váltás éve: innentől a családi pince felépítésére koncentráltak Hagymásiék.

Ma - a honlapjukon található információk szerint - 27 hektáron gazdálkodnak többségében vulkanikus, riolittufás talajon. Fehér- és vörösborokat is készítenek, viszonylag sok fajtából: olaszrizling, sárgamuskotály, cserszegi fűszeres, rajnai rizling, chardonnay, illetve kadarka, menoir, syrah, pinot noir, vabernet franc, cabernet sauvignon és merlot. Pincéjük összkapacitása 240 ezer liter, az egri Szépasszony-völgyben is van borozójuk.

„Egriként akár szokványosnak is mondható az életem, ha abból indulunk ki, hogy itt mindent áthat a szőlő és borkultúra. Szinte elkerülhetetlenül sodródtam erre a pályára. Minden szintjét megjártam a szakmának a technikustól a pincevezetőig. Ugyanakkor szeretném elmondani, tisztában vagyok, hogy ez a kitüntetés nem csak engem illet, hanem mindenkit, aki a munkámat segíti, illetve részt vesz a szőlészeti-borászati munkában” - mondta el a díj kapcsán az egri borász.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2012. június 18. 02:08
Minden régi kedvencemnek beérik lassan a díj. Hajrá Joe bácsi, megérdemelted.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!