Bírálják a Médiatanácsot Pesty dokumentumfilmje miatt

2012. június 05. 10:27

Civil szervezetek, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, valamint a CivilMédia bírálták hétfőn a Médiatanácsot, amiért nem indított hatósági eljárást Pesty László Cigány út című dokumentumfilmjével kapcsolatban.

2012. június 05. 10:27

Civil szervezetek bírálták hétfőn a Médiatanácsot, amiért nem indított hatósági eljárást Pesty László Cigány út című dokumentumfilmjével kapcsolatban. Az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, valamint a CivilMédia Nonprofit Kft. úgy vélekedik: a döntés megmutatta, hogy a hatóság nem tölti be funkcióját, és teret enged a rasszista közbeszéd terjedésének.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa múlt szerdán egy blogbejegyzésben közölte, hogy nem indít eljárást a filmmel kapcsolatban, mivel a hatósági eljárás elindítását megelőző vizsgálat nem állapította meg a médiaszabályok megsértését, azon belül is az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó előírások vagy egy társadalmi csoporttal szembeni kirekesztés, gyűlöletkeltés tilalmára vonatkozó előírások megszegését.

A hatósági eljárást kezdeményező jogvédők szerint a határozata azt üzeni, hogy következmények nélkül lehet a tényeket eltorzítva, a kutatási adatokat mellőzve beszélni a magyarországi romákról. „Annak ellenére, hogy a Hatóság szokatlanul széleskörű ellenőrzési és felügyeleti jogkört gyakorol, ezzel a jogával éppen akkor nem él, amikor egyébként a demokratikus intézményrendszer működése szempontjából az elengedhetetlen lenne” – olvasható a két szervezet közleményében.

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik