Könyv jelenik meg Tarr Béla filmjeiről

2012. május 31. 14:09

Árnyékvilág – Tarr Béla retrospektív címmel írt könyvet a rendező filmjeiről Kővári Orsolya. A kötet bemutatója pénteken lesz Budapesten, a Toldi moziban.

2012. május 31. 14:09

Árnyékvilág – Tarr Béla retrospektív címmel könyvet írt a rendező filmjeiről Kővári Orsolya, akinek figyelmét a Sátántangó (1994) című film fordította Tarr Béla alkotásai felé: „Amikor először láttam a Sátántangót, valamennyi korábbi filmélményemet felülírta. Ez hét éve történt, és röviddel utána minden filmjét megnéztem” – magyarázta a szerző. A könyv címe is a Sátántangóból származik. A könyv terve három éve fogalmazódott meg benne, akkor újra végignézte Tarr Béla összes filmjét és ezt aztán három-négy havonta megismételte. Hosszú jegyzeteket készített a filmekről, majd A torinói ló – amely tavaly a Berlinalén elnyerte az Ezüst medvét - bemutatóját követően a Kritika című folyóiratban elindult Kővári Orsolyának egy retrospektív-sorozata. Ezeknek az írásoknak az átdolgozásából, bővítéséből és a nem publikált fejezetekből kerekedett ki végül ez a könyv - jegyezte meg.

 
Az esszéket és filmelemzéseket tartalmazó kötet szerzője Tarr Béla valamennyi filmjével foglalkozott, így a diplomafilmként bemutatott Panelkapcsolattal, amelyet a végzés után a rendező újra leforgatott a két főszereplővel, Koltai Róberttel és Pogány Judittal, mert úgy látta, hogy a színészekben sokkal több van annál, mint amit a vizsgafilmben megmutathatott. Kővári Orsolya sorra vette Tarr rövid-, szkeccs- és dokumentumfilmjeit is. A 180 oldalas, sok fekete-fehér fotót tartalmazó kötet az utolsó filmtől halad az első felé. A fejezetek szorosan összekapcsolódnak és az írások is előre vagy visszautalnak – fejtette ki. A könyv végén bibliográfia, filmográfia és Tarr szakmai életrajza olvasható időrendben. Ebből az is megtudható, hogy Tarr gyermekkorában színészkedett is, az Iván Iljics halála című tévéfilmben (1965) szerepelt Básti Lajos és Máthé Erzsi oldalán. 
 
Az Árnyékvilág című könyvet a Sprint Kiadó gondozta és Forgách András író mutatja be, ezután a filmek szereplőivel, így Almásy Albert Évával, Bodnár Erikával, Derzsi Jánossal, Koltai Róberttel, Kútvölgyi Erzsébettel, Pogány Judittal, Székely B. Miklóssal és Szirtes Ágival Sándor Erzsi újságíró beszélget. Este fél héttől levetítik Tarr utolsó és az egyik első alkotását, A torinói ló és a Panelkapcsolat című filmet. A bemutató pénteken lesz Budapesten, a Toldi moziban.
Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik