Fesztivál elemi állapotban

2011. július 13. 11:50

Július 10., vasárnap. A forró nyári hőség miatt eleve a Balatonon volt mindenki, aki tehette. Ezt a napot viszont nemcsak a melegrekord tette keménnyé, hanem az egyik legnépszerűbb fesztivál, a Balaton Sound zárónapja is. Izmok, tetkók, David Guetta, állítólag kábítószereznek is. Valamelyest utánajártunk.

2011. július 13. 11:50
Zulik Ákos

Nap

Siófok, buszmegálló a város szélén. Hőség. A Mandiner Bikini Team felével körülbelül két perc alatt megoldjuk a stoppolást. Ezüst Mercedes, bömbölő lakossági technó, barátságos alpesi srácok felhajtott gallérral. Először járnak Magyarországon, „Balaton Sound: it’s the first time, but not the last time” – mondja és felhangosítja a zenét. Három nap alatt kissé megfáradtak, de ma is nagyot szeretnének bulizni.  „Kétszer voltunk David Guettán, amikor még nem volt híres. Most valószínűleg még sokkal jobb lesz”  –  ecseteli a napbarnított sofőr és előkapja a rózsafüzérét. Társa megigazít egy kis szentképet a napellenzőn, majd hirtelen fékezéssel beáll közvetlenül a vasúti sorompó elé. „Danketschüss” – így mi. „You’re welcome, they can catch us in Austria”- így ők.  

Levegő

Tegnap bazdmeg kurvára szétcsaptuk magunkat” – magyarázza a népszerű tévésorozat fiatal szereplője, de már mennie is kell, elrohan egy sörért. A fesztivál területén elsőre egy dolog látszik: rengeteg a tetoválás. A negyven fokban szaladgáló lányok és fiúk jó hatvan százaléka valószínűleg év közben fehérjeporra és tetkószalonra költi fizetését meg zsebpénzét. Érezhető, hogy végig mindenki David Guettát várja, néhányan pedig a reggel tízes részeg ébredést ecsetelik. Este hétkor három dolgot lehet csinálni: van alapozás, van közepesen rossz technozene a kattogóknak, és van Soerii és Poolek. A plasztikparókás poénzenekar modoros, de mégis szórakoztató show-ját a Balaton Soundon nem értékeli a közönség. Elegen vannak, értékelik a dolgot, de semmi kiemelkedő. „Tényleg azt hozzák amit megígértek: törpe, csirke, kurvák” - értékel egy cimbora. A színpadon táncoló prostituált tudatosítja: nekünk is partifotókat kell csinálnunk.

Víz

Szerezzünk egy tálca sört, később majd jönnek többen is!” – mondja egy másik cimbora. Jönnek. „Faszom In-Kalosok, mit képzelnek magukról?! Csak víz volt az üvegben, így is majdnem szétbaszták a bordám” – panaszkodik egy fiú, tizenhét-tizennyolc lehet. Ő persze nem iszik sört, de ördöge van: aranyos lányok sózzák rá a maradék vodkanarancsot, nem bírják meginni. Közben egyre többen vagyunk, a Balatonban lassan behűlő sör lassan elfogy, sötétedik, mindjárt kezdődnek a koncertek. Bemegyünk, a srácok dubstepet akarnak.

Alapozni a szabadstrandon is lehet, de van ez a fesztivál, prémium: ez a fesztiválozók népétől eltérő célközönségen kívül leginkább a Balatonban, a porcelánvécében, a drága ételben és italban nyilvánul meg. Akinek van még egy kis pénze, annak érdemes kipróbálnia a Baldaszti’s standját. A nemrég megnyíló luxusdelikátesz jó borokkal és különleges burgerrel várta a kitömött bulizókat. A hamburger telitalálat: minőségi hús közepesen átsütve, jó zsemlével, kiváló cheddar sajttal, és azzal ami még kell. További jó borok a Heti Válasz borfesztiválon. „Hallod, ott ül mögöttünk Orbán Ráhel!” – figyelmeztet az valaki.COOL.

Tűz

És egyszer csak itt van David Guetta, ahogy 2008-óta mindig. Pontosan és szépen, tudják: ahogy a csillag megy az égen. A francia csillag persze nem sokat brillírozott. „Hi, my name is David Guetta, Balaton, put your hands up” – csinálná a fesztivált, de gyenge próbálkozás. Semmi baj nincs a popzenével, és a kommersz house-zal, de ez egyszerűen rossz. Halk, unalmas, semmilyen. Mintha a tömeg sem tombolna úgy, pedig ezt várták. Azért teltház van.

Cserébe van Simian Mobile Disco: két londoni clubber birizgál egy nagy kerekasztalt, amin hatalmas szintik és egyebek vannak. Ennél igazából nem kell jobb, játsszák a régi és új slágereket, a hangzás csodálatos. Éjfél van, egy közepes színpadnál vagyunk, de aki itt van, az tombol. Ezért megérte, maximális extázis - ez szólt itt már néhány órával korábban is a Soerii és Poolektől.

Föld

A nap kel fel, mindenki az utolsó történeteket gyártja, biztos lesz mit mesélni. Aludni meg tényleg lehet a parton, vagy ház előtt a kiskertben is, viszont még ilyenkor is meg lehet fázni. A Sziget-birodalom prémiumkategóriás rendezvényeként reklámozott össznépi mulatság végén tényleg különleges, egy kicsit furcsa fesztiválkoncepcióval találkozhattunk. Itt eresztik össze a klasszikus fesztiváli népeket az őket alapból megvető arcokkal, ez körülbelül mindenen meglátszik. A tömegízlés fokozott kiszolgálása nem probléma: alapvetően őszintén tud bulizni minden gyúrós fiú és tetkós lány, meg egyébként mindenki más is. Kiderült: fővárosba szűk egy óra alatt is vissza lehet érni. Félni persze lett volna kedvem, de inkább aludtam.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2011. július 14. 20:15
Ki az a Guetta Dávid?
atila68
2011. július 14. 20:13
Ki az a Guetta Dávid?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!