A bikaviadal a francia kulturális örökség része lett

2011. április 27. 12:38

A francia kulturális tárca hangsúlyozta, hogy a döntés nem jelent semmiféle támogatást, népszerűsítést vagy erkölcsi kezességvállalást. Az állatvédők tiltakoznak.

2011. április 27. 12:38

A francia kulturális örökség része lett a bikaviadal, melynek elismertetését az Arles-ban 2006-ban létrehozott Bikakultúra Nemzeti Megfigyelő Központ kezdeményezte. Frédéric Mitterand kulturális miniszterhez címzett levelében Brigitte Bardot alapítványa nevében tiltakozott: élete legnagyobb hülyesége volt a szellemi kulturális örökség részévé nyilvánítani a bikaviadalt - írta. A színésznő felszólította a minisztert, hogy botrányos döntését vonja vissza.

A francia kulturális tárca hangsúlyozta, hogy a döntés nem jelent semmiféle támogatást, népszerűsítést vagy erkölcsi kezességvállalást, és nem kívánja javasolni, hogy a bikaviadal az UNESCO szellemi kulturális örökségének is része legyen. A bikaviadalt ugyanolyan elv alapján vették fel a listára - áll a kulturális tárca indoklásában - , mint a borított almatortát (tarte tatin), a bretagne-i hagyományos fest-noz-t (éjszakai fesztivál) vagy a délnyugat-franciaországi grasse-i illatszereket. A viadal a XIX. században honosodott meg Franciaországban, jelenleg négy déli régióban művelik. Évente mintegy negyven városban tartanak előadásokat.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aromó
2011. április 29. 11:41
Jaja, meg egy kis osztrák pénz is volt ott :) Egyszer megkérdeztem egy négymancsost, vajh miért nem tobzódtak a Rába mellett mikor az úgy habzott mint kamaszfiú szája tavasszal. Nem tudott összefüggő választ adni :D
pierre bayle
2011. április 29. 10:46
Grasse nem DNY-Franciaországban van. Egyébként leszarom.
Aromó
2011. április 29. 10:16
Érdekes. Amikor a libamájunk körül polemizált a fejlett és civilizált nyugat, akkor mintha egy kicsit finnyásabbak lettek volna. Ejnye.
tevevanegypupu
2011. április 28. 06:56
Remelem az is a nemes hagyomany oromteli resze lesz, ha eppen a bika gyoz. Ugy latszik a Mitterand unokaoccs jodolgaban mar nem bir mit kitalalni. Eloszor sikra szallt a pedofil Polanskiert most meg ez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!